28 d’octubre 2005

Maria Rovira ensenya 'Trànsit' a casa


cap gros
28 octubre 2005

Maria Rovira porta al Monumental ‘Trànsit 20’, l’espectacle que celebra el vintè aniversari de la seva companyia

per Esther Castarnado
fotos
S. Ruiz - 28/10/2005 19:51


Les quatre protagonistes de la peça en imatge promocional.
Després d’una exitosa estrena a la Sala Becket de Barcelona, la mataronina Maria Rovira porta al Teatre Monumental l’espectacle que commemora els vint anys de la seva companyia, Art Trànsit Dansa. La coreògrafa aplega sota el títol Trànsit 20 tot un seguit d’obres que han marcat la seva trajectòria, a més d’algunes novetats. El muntatge, que es podrà veure dissabte que ve, dia 29 d’octubre, s’obre amb una peça per al record, El pols de l’àngel, que va portar Trànsit a viatjar per tot el món després de la seva estrena durant les Olimpíades del 92. La segueixen fragments de Mandala i Rugged Lines, entre altres que refrescaran la memòria de molts espectadors. L’espectacle inclou tres duets i el solo de Lady Macbeth que balla Maria Rovira. En total són setanta minuts d’emocions que es clouen amb un muntatge creat per a l’ocasió, 00.00. Aquesta darrera peça comença amb els ballarins agrupats com si fossin una cèl·lula latent i viva, i es va dividint i viatjant per diferents paisatges. En paraules de la seva creadora, «00.00 és un tornar a començar, marca l’etapa que comença per a la companyia després d’aquests vint anys».
Dissabte dia 29 • A les 10 de la nit al Teatre Monumental.
Preu: 10,20 euros (platea) i 8,90 amfiteatre.
una mirada enrere
Quan fa un cop d’ull als vint anys que la companyia ha deixat enrere, Maria Rovira reconeix que «no ha esta fàcil». Des que la mataronina va crear Trànsit Art Dansa el 1985, per la companyia han passat més d’una cinquantena de ballarins, que han portat a l’escenari obres de reconegut prestigi. Però les dificultats que trobava als circuits catalans van fer que la companyia quedés aturada durant alguns anys: «Em vaig cansar d’arruïnar-me en cada espectacle i vaig treballar molt a l’estranger». Ara, la coreògrafa entreveu el que podria ser una bona etapa per a la dansa a Catalunya: «Espero que tot el que s’està dient des de la Generalitat de donar suport a la dansa tiri endavant». E. Castarnado
Maria Rovira "Tinc una companyia tècnicament bona"
Heu estat cinc dies a la Sala Becket. Com valora l’estrena?
Molt bé. Al quart dia de funció ja estava pràcticament tot venut. Hem sentit comentaris molt positius.
Què els han dit?
Que per fi hi ha una companyia de dansa que balla realment.
Ara porta l’espectacle a la seva ciutat..
.
Sí, portar-lo a casa sempre fa il·lusió, encara que pot ser un lloc dur. Hi ha molta gent de Mataró que ens ha acompanyat molt, tant polítics, com ballarins, com el públic. Estava desitjant estrenar aquí i més ara que acabo d’arribar de Nova York. Tenia ganes de tornar per preparar tot això.
El muntatge recull fragments d’alguns grans èxits de la companyia. Ara que els ha vist interpretats també per nous ballarins, n’està satisfeta?
Les noves incorporacions han anat molt bé. Tinc una companyia tècnicament bona, tothom els ha elogiat. Per això em llanço amb el tema de la companyia de nou i tinc ganes de posar-la a Mataró.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...