28 de setembre 2006

Com perdre la fe anant al teatre

www.elperiodico.cat
21 de setembre de 2006

• El públic recolza la controvertida sàtira de Leo Bassi contra el cristianisme en la seva presentació
ELENA HEVIA

BARCELONA
Dia d'estrena dimecres a la nit al Club Capitol. La sala 1, en què encara gravitava l'esperit burleta de Pepe Rubianes que la va fer pràcticament seva amb les seves irreverències, allotjava ara La revelación de Leo Bassi. Un públic convençut per endavant es va bolcar i va combregar amb l'humorista disfressat de predicador i viceversa.Igual que Rubianes, Bassi va patir a Madrid els ímpetus censors, amb l'expeditiu sistema d'una bomba que per fortuna no va arribar a explosionar al Teatro Alfil. L'argumentació del còmic en la seva sàtira contra les religions monoteistes és senzilla i directa: si l'Església té darrere seu 2.000 anys de proselitisme, ¿per què ell no hauria de donar la bona nova de la seva fe atea? L'espectacle va tenir els seus moments.

BENET SURT A ESCENA
Bassi disfressat de Papa balla música disco --una forma d'atraure els joves-- i reparteix preservatius eucarístics de "tres sabors diferents". "Per això em van posar una bomba, quin orgull i quina satisfacció haver despertat una passió tan virulenta".
UN TEÒLEG A LA SALA
"A la meva família, quatre generacions de Bassi hem cultivat l'ateisme. I ¿saben què? Hem viscut de puta mare". Després de sol.licitar la presència d'un teòleg perquè rebati els seus arguments, Bassi es vanta d'haver convertit a la seva fe un total de 30 membres de l'Opus Dei. "Camino, d'Escrivá de Balaguer, és un concentrat de mala llet", simplifica.
LECTURA DEL GÈNESI
Bassi reconeix el seu error: el Gènesi no és un grup musical. Per consell d'un sacerdot, l'actor es compra una Bíblia i la comença a llegir literalment. "¿Que potser el 50% dels nord-americans no estan convençuts que el que diu l'Antic Testament va passar de debò? És el mateix percentatge que els que pensen que Saddam tenia bombes". El còmic veu Déu utilitzant Adam i Eva com a personatges d'un vídeo-joc. "Un Sim City teològic". I, és sabut, Eva es menja la poma: "Les dones et fan perdre la teva divinitat, per això els musulmans els posen un drap a sobre". Tot culmina en el mandat diví "posseireu la Terra". I aquí és on Bassi deixa anar la seva còlera: "No diu respectareu, coneixereu Gaia, la Terra, la vostra mare. No, diu fotreu malbé la Terra". Segons Bassi, el PP ha obeït al peu de la lletra aquest mandat dedicant-se amb una gran obstinació "a construir camps de golf". MOISÈS I L'ÈXODE
Després de passar 40 anys al desert buscant la terra promesa, el Moisès de Bassi descobreix que no podrà trepitjar-la. Déu li permet veure-la en la distància: "Tot el que hi ha més enllà del riu i fins al mar és vostre". Un petit detall. Aquest territori ja està habitat. ¿Com ho pot dir als seus pobladors? El Déu de Bassi s'enfada: "Aquesta terra és la que us he regalat i la resta són detalls".
PER FI, JESUCRIST
Al bufó li cau bé qui diu "que el be és més important que el llop", però el molesta "el dolor i el sacrifici" i els miracles: "¿Que va caminar sobre les aigües? Jo vull un filòsof, no un Harry Potter".
LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
"La meva religió és la racionalitat", i per demostrar-ho, Bassi cita Voltaire: "No estic d'acord amb tu però donaria la vida per defensar el teu dret a dir-me aquestes coses".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...