28 de març 2007

El Lliure presenta la polèmica versió


24 de març de 2007

A. VIVES. Barcelona

El polèmica i premiat muntatge de Macbeth del director alemany Jürgen Gosch es presenta avui i demà al Teatre Lliure de Barcelona. Set actors, tots ells nus, s'endinsaran, durant 2 hores i 45 minuts, en aquesta tragèdia de William Shakespeare per abocar a la superfície la part més violenta, fins i tot escatològica, de l'obra.


Escena de l'obra que es podrà veure al Teatre Lliure avui i demà.

Foto: SONJA ROTHWEILER


Sang, orina, excrements encara que siguin de mousse de xocolata, poden ferir els sentiments d'alguns espectadors. El director artístic del Lliure, Àlex Rigola, ja ho ha avisat. «Oferim el que té l'obra i tot el que dóna de si. La nostra intenció no és reduir-ne el contingut sinó potenciar-lo amb tot el que té de violència», van reconèixer els dos intèrprets, Thomas Dannemann i Ernst Stötzner, i l'encarregat de l'escenografia i vestuari, Johannes Schütz, en la presentació del muntatge de Jügen Gosch, que van insistir en el contingut violent d'aquest drama shakespearià. Tornant del camp de batalla, Macbeth i Banquo es troben amb tres bruixes que els anuncien que Macbeth serà rei. Pensar en la corona fa que tan Macbeth com Lady Macbeth no tenguin ni un moment de pau. L'assassinat del rei Duncan es produeix de manera gairebé inevitable. Macbeth és nomenat rei. A partir d'aleshores, es veu com més va més immers en una espiral de violència fins que la tercera i més llòbrega de les profecies es fa realitat.Ernst Stötzner, l'actor que encarnarà el rei Duncan, va recordar ahir que quan van acceptar representar la tragèdia shakespeariana sols sabien que serien set actors i que treballarien en un espai buit. Res de nuesa, res de sang i excrements. Coneixedors com són de la trajectòria de Jürgen Gosch, sí que eren conscients que la posada en escena es duria a terme d'«una manera força extrema». Així i tot, el muntatge definitiu va sorgir de «dos assajos importants i cinc o set setmanes de treball amb vacances entre mig».Quan Macbeth es va estrenar a la Schauspielhaus de Düsseldorf, el 29 de setembre del 2005, es va produir una «reacció peculiar»: de 250 a 300 persones van sortir escandalitzades per aquesta sangonosa i explícita producció. Els espectadors que no van abandonar la sala van premiar l'espectacle amb una ovació a peu dret. «El segon dia, quasi totes les persones es van quedar», va recordar Stötzner. El debat ja estava servit i la taquilla, també. Els premis van arribar més tard. L'any 2006, aquest muntatge va ser seleccionat entre tres-cents espectacles representats en llengua alemanya per formar part dels deu espectacles del festival Berliner Theatertreffen. La revista Theaterheute també ha nomenat Macbeht Producció de l'Any 2005/2006 per franca majoria en una votació que inclou 38 crítics alemanys. L'obra es representarà en alemany, encara que subtitulada en català.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...