29 de març 2007

La ciutat de Rusiñol


22 de març de 2007



El Museu Frederic Marès enceta el passeig literari 'La Barcelona del senyor Esteve', un viatge pels escenaris de la novel·la de l'escriptor
La ciutat de Rusiñol
Aina Mercader
Fa cent anys que l'editor Antoni López va publicar L'Auca del senyor Esteve, una de les novel·les més conegudes i estudiades del prolífic Santiago Rusiñol (1861-1931). En aquest llibre, que s'ha convertit en obra de teatre en múltiples ocasions, l'autor aconsegueix fer un retrat -ben irònic- de la Barcelona del seu temps, que canviava a passos gegantins per rebre l'Exposició Universal del 1888.
La Barcelona del senyor Esteve. Passeig literari és una proposta de l'Ajuntament de Barcelona que s'afegeix a l'Any Rusiñol que l'Ajuntament de Sitges celebra amb motiu del 75 aniversari de la mort de l'autor i que proposa descobrir els escenaris dels personatges de la novel·la. L'escriptor crea l'arquetipus literari de la figura del burgès català, el senyor Esteve, propietari de la botiga de vetes i fils La Puntual, situada al barri de la Ribera. I és justament en aquest barri on hi ha la majoria d'enclavaments del passeig literari.
Pilar Vélez, directora del Museu Frederic Marès (MFM), i Margarida Casacuberta, professora de la Universitat de Girona, s'han encarregat de localitzar, a la Barcelona d'avui, els indrets en què transcorre la vida dels protagonistes de L'Auca del senyor Esteve. Per als qui els vulguin descobrir, el MFM, el Museu d'Història i el Picasso venen per 1 euro la guia La Barcelona del senyor Esteve. El passeig proposa parades a l'antic convent de Sant Agustí, el quarter d'artilleria que el senyor Esteve veia des de La Puntual. "S'ha tractat d'extreure tots els possibles recorreguts de L'Auca", explica Casacuberta.

Així, planteja un passeig pel "carrer Montcada, al Museu Picasso, on té lloc l'àpat nupcial del senyor". A més, la guia proposa l'Arxiu Històric de la Ciutat o el MFM, ubicacions pròximes a la catedral, el camí que tantes vegades fa en carro el senyor Esteve. "Així es pot confrontar el paisatge actual del barri i el que queda en la literatura", diu Vélez.
Un altre punt: la Llotja de Mar, seu del comerç i de l'art, representada per l'escola de Belles Arts, on assisteix en Ramonet (una mena d'alter ego de Rusiñol), el fill del senyor Esteve, que canviarà el comerç per l'art, l'escultura.
A la passejada que proposen Vélez i Casacuberta s'hi poden afegir -a manera de suggeriment- dues parades que satisfaran els mitòmans. Una, al carrer Princesa número 37, on va néixer Rusiñol. L'altra, molt a prop, on mor el carrer, a la plaça que porta el nom de La Puntual i on s'ha instal·lat un rellotge enfilat a la paret i un bust del creador d'aquesta ficció.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...