29 de març 2007

La 'maledicció' de la Xirgu


28 de març de 2007

La Fundació Romea assumeix la tutela de l'escultura d'Eudald Serra
Teresa Bruna
"Sempre és bo celebrar però aquesta és una molt bona ocasió", va dir Daniel Martínez, president de la Fundació Romea. I dit això, Joan Pera, Paco Morán, Marta Angelat, Juan Echanove i Carles Canut van treure la tela que tapava l'escultura A Margarida Xirgu, ara ja neta i enllustrada, situada a la plaça Canonge Colom (davant del Romea). Una cerimònia més que adient per al Dia Mundial del Teatre.
Tot va començar arran d'un article de Joan de Sagarra en què lamentava el mal estat de l'escultura. L'escrit va tocar la fibra de la família Romea, que va anunciar que es responsabilitzaria de la tutela de la plaça i de l'escultura. Ells tampoc se n'havien adonat: "Pensava que només era jo que no coneixia l'estàtua, però gairebé ningú a qui ho he explicat en tenia ni idea", comenta Martínez, i afegeix: "La Xirgu devia estar molt cabrejada perquè ningú sabia que era allà, i per això de vegades les hem passat magres al teatre. Ara segur que tot anirà bé". Per acabar-la d'afalagar, els assistents van llançar un munt de roses a l'escultura que Eudald Serra va entregar l'any 1988.
El regidor del districte, Carles Martí, es va afegir a la tutela anunciant la resurrecció de la plaça Gardunya, al costat de la del Canonge Colom. "Els responsables de la ciutat reconeixem i lamentem l'oblit d'aquest espai", va dir. També hi era Imma Mayol. Tot seguit, Mingo Ràfols va llegir el manifest.
Els passavolants no entenien del tot què passava, però badaven a gust amb les cares conegudes: Amparo Moreno, Àngels Bassas, Hermann Bonnín, Magda Puyo, Miquel Sitjar, Domènec Reixach, Àngel Alonso, Àlex Rigola, Eva Barceló, Mireia Gubianas, Lluís Villanueva, Marta Domingo... Només hi faltava Calixte Bieito, que, com ja és habitual, està dirigint per Europa.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...