26 d’abril 2007

Violència i censura


www.avui.cat
20 abril 2007

La Fura dels Baus estrenarà a la Xina sense nus i amb "petits canvis" 'Imperium', una obra sobre el poder
Andreu Gomila
"La violència es percep de manera molt diferent quan l'espectador veu com s'executa". Jürgen Müller, director del nou espectacle de la Fura dels Baus, Imperium, que s'estrenarà a Pequín l'1 de maig, és conscient de com d'avesats estem a veure tota mena de crims per la televisió. Però creu que una cosa és observar-la a través d'un aparell que fa de mediador, i una altra, ficar-s'hi a dins, sense distanciament brechtià que valgui. I és que la companyia catalana ha decidit tornar als seus orígens, tot desafiant la mirada de qui els va a veure amb el seu llenguatge poc convencional, una piràmide de cinc metres i vuit dones com a úniques protagonistes. El pressupost de tot plegat és exorbitant (600.000 euros), tot i que aquest cop han comptat amb l'ajuda del ministeri de Cultura espanyol i el festival Grec.
El punt de partida és un text clàssic d'Eurípides, però el punt d'arribada es troba força lluny del teatre grec. Lluís Fusté, codirector de l'obra, deixa clar que no volen sermonejar ningú, i que no volen mostrar "que dolents són els americans i que bons som nosaltres". "És una reflexió que no és sobre l'imperi americà, que també, sinó sobre l'imperi del diner, que fins i tot condiciona un nen quan pega un gos, que després mossega un gat", afegeix Müller.
Arran de les prèvies fetes a Martorell, on ha assajat aquest Imperium, Fusté està en disposició d'assegurar que al públic "li costa aplaudir". "Hem aconseguit tallar-li la respiració".
Passar-se el ribot
Una altra cosa serà la reacció del públic xinès. I no cal oblidar que el gegant asiàtic és una de les dictadures més ferotges que hi ha al planeta. Per això, la Fura s'ha hagut de passar el ribot. Censura? Sí, no hi podrà haver ni nus -n'hi haurà a Europa i a la resta d'Occident on s'estreni- ni violència gratuïta, sense que la companyia sàpiga encara què signifiquen aquests dos mots per als censors de Pequín.
Altres coses podrien deixar l'espectacle, ja que els homes de les tisores assistiran al muntatge in situ abans que s'estreni. "L'espectador xinès veurà una cosa o una altra depenent dels seus referents", afirma Fusté. Imperium no parla explícitament ni de països ni de noms, però sí que hi ha banderes.
A la Fura, tanmateix, ja estan avesats als entrebancs. Recorden que a Londres, fa 20 anys, ja no els van deixar muntar Accions, i que a París van requerir la intervenció del llavors ministre de Cultura, Jack Lang, per estrenar un espectacle. La novena peça furera aterrarà al Mercat de les Flors de Barcelona el 20 de juliol.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...