30 de juliol 2007

Més enllà de Barcelona



www.avui.cat
18 de juliol de 2007

El nou administrador del TNC, Alfred Fort, es marca com a objectiu l'extensió territorial i l'entrada a València

Andreu Gomila

Alfred Fort vol trepitjar fort el territori català TNC
El TNC vol deixar de ser vist únicament com l'escenari múltiple de les Glòries destinatari de bona part del pressupost que el govern inverteix en les arts escèniques. Per això el seu nou administrador general, Alfred Fort, s'ha marcat com a objectiu l'extensió per tot el país. "Volem que el TNC sigui territori; quan sortim de Barcelona no pretenem anar a passejar sinó demostrar que som del lloc", assenyala Fort a l'AVUI, en la primera trobada amb la premsa des que va assumir el càrrec, fa quatre mesos.
A Fort no li agrada la paraula bolo, ja que busca que el TNC es guanyi el territori i sigui vist com el teatre de tots els catalans. I, davant la poca sortida que té l'escenari públic més enllà del Principat, l'administrador pensa que, primer, s'han de guanyar el país i després ja pensaran a travessar els Pirineus, tot i que destaca que enguany porten un muntatge a la Fira de Frankfurt, l'obra A la Toscana, de Sergi Belbel. Amb aquesta mateixa peça aniran a Madrid, però en castellà.
Col·laboració amb Balears
A la capital espanyola també faran temporada amb La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda. Aquest cop serà en català. Per ara, segons Fort, és el màxim al qual poden aspirar. "Mentre hi hagi llocs aquí que no puguin rebre el TNC, seria una pedanteria pensar en la conquesta d'Europa", manifesta.
Això no obstant, Fort pretén fer una aposta decidida per fer sentir la veu del Nacional en tot l'àmbit lingüístic. D'aquesta manera pretenen "portar almenys una producció a l'any al País Valencià", terra gairebé vedada fins ara al TNC, tot i que els teatres de la Generalitat Valenciana solen viatjar al nord de la Sénia. Fa uns mesos, per exemple, van dur a Reus Els embolics de Scapin, de Molière, i El sí de las niñas, de Leandro Fernández de Moratín. El Centre d'Arts Escèniques de Reus, alhora, va muntar a València Tornar a casa, de Harold Pinter, que va gaudir d'un 80% d'ocupació. Poca broma.
Amb les Balears no hi cap problema. I fins i tot la col·laboració amb el nou govern de Francesc Antich podria ampliar-se. Al TNC no hi falten idees. A més, a l'arxipèlag tenen ganes de treballar amb el teatre de les Glòries. Les últimes gires del Nacional a Mallorca han estat tot un èxit. Amb En pólvora, d'Àngel Guimerà, van omplir cada nit l'auditori de Sa Màniga (Cala Millor).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...