26 de juliol 2007

Tirant, Colometa, Stalin i '2666' marquen la nova temporada teatral



22 de juliol de 2007


• El TNC estrenarà 'La plaça del Diamant' i Bieito portarà al Romea l'obra de Joanot Martorell
• Flotats donarà vida al dictador soviètic al Tívoli i el Lliure estrenarà un muntatge sobre el Barça

Cartell de Tirant lo Blanc, de Bieito.
IMMA FERNÁNDEZBARCELONA
Hi haurà cavallers medievals, dictadors, soldats, culers; Rodoreda, Cunillé; comèdies, drames, musicals... Després de fer comptes i fer balanç del curs acabat, els teatres de Barcelona han avançat la programació de la nova temporada que arrencarà al setembre.El Teatre Nacional de Catalunya obrirà el teló amb La Veillée des Abysses, una fantasia circense del suís James Thiérrée amb tocs surrealistes, acrobàcies i dansa. Caldrà esperar fins al 31 d'octubre per veure la Colometa (Sílvia Bel) de Mercè Rodoreda en l'adaptació teatral de Josep M. Benet i Jornet. La plaça del Diamant, la gran aposta del TNC, arriba a escena sota la direcció de Toni Casares i els afalacs del director del teatre públic, Sergi Belbel: "Serà un muntatge espectacular que reflectirà molt bé l'època, la guerra civil; fins i tot explotaran bombes". Com la d'En pólvora, d'Àngel Guimerà, que va esclatar l'any passat. Paral.lelament la Sala Petita programarà un variat ventall de propostes: una coreografia de Marta Carrasco; A la Toscana, de Belbel, i les marionetes d'OVNI.


TORNA '2666'


Al Teatre Lliure, els que es van perdre --per por de la sobredosi-- les cinc hores de l'aplaudida 2666, en tindran una segona oportunitat al novembre. Ànims, però abans, un altre muntatge més breu del mateix Àlex Rigola: La nit just abans dels boscos, un monòleg de Koltès amb sextet de luxe (Pere Arquillué, Pou, Orella...) i Assajant Pitarra, que recupera el duo Xavier Albertí i Lluïsa Cunillé després de la seva divertida revisió sarsuelística El dúo de la Africana. Cunillé, que serà durant quatre anys la dramaturga resident del Lliure, farà doblet. A Después de mí, el diluvio, una coproducció amb el Centro Dramático Nacional que dirigirà Carlota Subiràs, atiarà consciències sobre les relacions entre el primer i el tercer món.També tornarà a Montjuïc, després del seu pas pel Grec, Marcial di Fonzo Bo amb un altre Copi molt esbojarrat: La torre de la Défense, i Joan Ollé dirigirà Ivonne, princesa de Borgonya. En altres muntatges, Carlos Santos se les veurà amb Joan Brossa, i David Plana, amb el Barça. A l'obra Dia de partit, que dirigirà Rafel Duran, el dramaturg fa sortir els colors a la llotja i les grades del Camp Nou amb una trama de thriller protagonitzada per dos personatges extrems.Rosa Maria Sardà, juntament amb Pepa López i Mercè Pons, obrirà el 6 de setembre el Romea amb Tres dramolette, estrenada a Reus. Joan Anton dirigirà El senyor Perramon, de Josep Maria de Sagarra, dins de l'aposta pels clàssics catalans que ha anunciat el director artístic del teatre, Calixto Bieito, responsable dels dos muntatges més esperats: Tirant lo Blanc i Los Persas.Després de la seva campanya alemanya, el cavaller de Joan Martorell baixarà per la Rambla el febrer del 2008 i un mes després arribaran Los Persas d'Èsquil, que, amb el subtítol Réquiem por un soldado, Bieito ha traslladat a l'Afganistan actual. Allà, en un campament de l'Exèrcit espanyol, transcorre aquesta tragèdia, "un lament pels soldats morts, tots amb nom i cognoms", anuncia Bieito. També del xoc entre Orient i Occident i de l'Afganistan tracta Homebody/Kabul, muntatge del Teatro Español de Mario Gas sobre l'obra de Tony Kuschner.


FLOTATS, DICTADOR


Amb espectacularitat i tots els galons torna també a Barcelona Josep Maria Flotats, director i protagonista de Stalin, adaptació de la novel.la Una ejecución ordinaria, de Marc Dugain. La peça narra les vicissituds d'un matrimoni de científics al Moscou del 1952, quan va esclatar l'escàndol de les bates blanques (Stalin va culpar uns metges jueus d'un assassinat). S'estrenarà el 18 de setembre al Tívoli. Més lleugeres són les propostes que obriran la temporada del Poliorama i el Teatre Borràs: les comèdies El Llibertí (amb Ramon Madaula i Laura Conejero i direcció de Joan Lluís Bozzo) i Auto (amb Carmen Machi --Aída-- i Eva Santolaria), respectivament. A la sala de la plaça Urquinaona es veurà després una versió de la deliciosa Carta d'una desconeguda, amb Emma Vilarasau, a qui també veurem en els Espectres del Lliure.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...