29 d’agost 2007

Creix la platea teatral de Barcelona



22 d'agost del 2007

Durant aquest curs, s'obriran els teatres Paral·lel, Goya i el TGB, a tocar de la Sagrada Família, i es recupera el BTM



Barcelona



Any de vaques grasses en el teatre català. La cartellera de Barcelona s'ampliarà notablement aquesta temporada amb nous locals. A més de l'aventura de la multinacional del musical europeu Stage Entertaiment, que programarà al dissortat Barcelona Teatre Musical (BTM) el musical d'èxit Mamma mia!, pel març és previst inaugurar el Teatre Goya, i la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) té previst arrencar el Teatre Paral·lel (l'antic Scènic) aquesta tardor. També balla la possibilitat que el Grup Balañá transformi el cinema Coliseum en un teatre (com ja va anunciar aquest diari fa un mes). Ever Blanchet, fins ara ànima del Versus Teatre, s'aventura en un altre projecte: obrir un teatre amb una sala de petit i mitjà format a l'Eixample aquest desembre.
+ Ever Blanchet, ahir al migdia, en el que serà el nou Teatre Gaudí Barcelona (TGB), a prop de la Sagrada Família. Foto: ANDREU PUIG
Teatre Gaudí Barcelona (TGB) disposarà de dues sales: una de mitjà format per a 200 persones; i una altra pensada per a titelles d'adults i espectacles unipersonals amb capacitat per una setantena d'espectadors. Ever Blanchet serà el programador d'aquest teatre, que pretén donar cabuda a directors, autors i actors consagrats, distanciant-se dels muntatges que, fins ara, ha promocionat com a sala alternativa al Versus. Blanchet confia a obrir el local (Sant Antoni Maria Claret, 120) la primera setmana de desembre. Ahir, els paletes assentaven l'estructura sobre la qual se situaran les fileres d'espectadors. Si al Versus la platea està dividida en dues grades frontals, ara al TGB Blanchet preveu que el públic envolti tot l'escenari de la sala gran.
Blanchet disposa del local de Sant Antoni Maria Claret gràcies a un contracte de lloguer per vint anys. Anteriorment, havia estat un supermercat. Tot i que aquesta temporada s'obrirà provisionalment, hi ha previst, en dos o tres anys, guanyar alçada a l'escenari (dels prop de tres metres als sis originals). Blanchet aspira a convertir aquest espai en una mena de temple comparable a la seu de Peter Brook a París o a l'històric Lliure de Gràcia, impulsat per Fabià Puigserver. Precisament són imminents també les obres en aquest escenari, que no obrirà fins al 2009 i que tot sembla indicar que implicarà el tancament de l'Espai Lliure. Amb el canvi, Barcelona perdrà una sala de petit format i en guanyarà una de mitjà format. Pel director, és lògic que el teatre porti el nom de Gaudí (un referent indispensable al barri). El TGB, que ha incorporat el nom de Barcelona tot aprofitant la polèmica de fer passar el tren d'alta velocitat al costat del temple de la Sagrada Família, pretén situar-se a una equidistància de les sales alternatives i les comercials. La intenció és aconseguir espectacles que tinguin una explotació llarga i que s'alternin en els dos escenaris (que es mantindran oberts sempre en diferents horaris).
La Societat General d'Autors i Editors (SGAE) va guanyar el concurs municipal d'explotar el Teatre Espanyol de la família Santpere, que es reformaria en l'Studio 54 i posteriorment seria transformat com a sala de cabaret Scènic. El projecte, presentat el maig del 2006, preveia iniciar una programació molt variada a partir de principis del 2007, ja és una realitat. Probablement, aquesta mateixa tardor arrencarà la programació que promociona els nous formats d'espectacles, a més de ser l'aparador de nous cantants que troben dificultats a presentar les seves composicions al públic.
El Goya ha hagut d'endarrerir quatre mesos la seva inauguració per problemes durant les obres de reforma. L'imprescindible reforç dels fonaments de l'edifici (el teatre forma part del Centre Aragonès) ha implicat l'endarreriment d'un teatre que feia anys que estava tancat. El Goya, sota l'estela del grup Focus i amb la direcció artística de Josep Maria Pou, reobrirà com a sala de mitjà format amb un cartell que prioritzarà la dramatúrgia contemporània internacional.
L'històric Coliseum es reconvertirà en teatre. El més probable és que La Cubana faci temporada al novembre amb Cómeme el coco negro. Pel que sembla, empreses com ara Mediapro i Stage Entertainment s'han interessat per aquesta sala de gran aforament per habilitar-la per fer grans musicals. Les mides reduïdes de l'escenari fan, per ara, desaconsellable aquesta opció.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...