24 de desembre 2007

Els Pastorets de Catalunya


www.lamalla.net
22 desembre 2007

Bernat Ferrer (festes.org)
Els actors Joan Pera, Borís Ruiz i Jordi Bosch, entre d'altres, van trepitjar el seu primer escenari gràcies als Pastorets de Mataró. L'obra, una escenificació fidel de l'original L'Estel de Natzaret de Ramon Pàmies, va ser declarada, el 1981, patrimoni cultural de la ciutat per part de l'ajuntament

Els Pastorets de Mataró impliquen fins a cinc generacions d'actors i actrius, que posen el seu talent a disposició d'aquest gran muntatge en què s'hi mescla la música en directe, balls, canvis espectaculars d'escenografia videoprojeccions i efectes especials de foc, llum i so. Entre la multitud d'innovacions, però, als pastorets mataronins sempre hi acaba despuntant la característica lluna somrient que fa ganyotes, un entranyable 'efecte especial' de temps passats.

I és que la primera representació dels Pastorets mataronins data de 1916. Des de llavors, tan sols es va deixar de representar durant la Guerra Civil. Des d'aquell moment d'inflexió, cada any un nombrós grup de gent -unes 350 persones- fa possible poder contemplar 'L'Espectacle del Nadal a Catalunya', tal com a la Sala Cabañes li agrada proclamar als quatre vents.

El dimoni s'enfada en vers

A Mataró s'hi escenifica l'obra L'Estel de Natzaret, escrita en vers i protagonitzada pels pastors Jonàs i Mataties, que arreu de Catalunya interpreten una vintena d'elencs teatrals, segons l'expert en cultura popular Antoni Serés, essent així el segon text de temàtica nadalenca en nombre de representacions, darrere del clàssic de Josep M. Folch i Torres Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús, representat per uns 80 grups.

Una altra de les característiques d'Els Pastorets de Mataró és que compten amb una acurada música del mestre Enric Torra, nascut a Fornells de la Selva el 1910, mataroní d'adopció des de ben jove i autor de la música dels Pastorets el 1941, que aconsegueix una perfecta simbiosi amb el text de Ramon Pàmies.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...