29 de gener 2008

L'estel de Natzaret o els Pastorets de Mataró




http://aixiitot.blogspot.com
24 gener 2008

A la Sala Cabañes de Mataró, s'hi representen uns dels millors Pastorets de Catalunya. El text L'estel de Natzaret és de Ramon Pàmies i es va representar a Mataró per primera vegada el 1916. És un espectacle, amb orquestra i cants en directe, on hi intervenen unes 350 persones. Tanta quantitat dóna molta força però suposo que també problemes de coordinació. Per tirar endavant tot això segur que hi ha un equip de gent molt capacitada. De fet, a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, els de Mataró són una de les veus importants.
Destaco el tracte rebut per part dels mataronins. Després de l'espectacle ens van fer una visita i explicació detallada de l'obra i la sala. Vam parlar amb els responsables de tramoia, atrezzo, maquinària. Un tracte molt amable i atent. Se'ls veia contents de mostrar els seus Pastorets. I nosaltres interessats en conèixe'ls.
Artísticament, em va agradar molt la interpretació femenina de Sant Miquel i em va cansar l'extremada comicitat del Mataties i Jonàs, els dos pastors protagonistes. Les coreografies dels balls estan molt treballades i integrades dins l'espectacle. Em van agradar especialment el Ball de Pedredes (a la casa de Naïm) i el de les dimònies a l'infern (són d'alguna escola de dansa, oi?). El vestuari és molt bonic i adient.
Són més uns Pastorets que una obra de teatre: molta gent participant-hi, segurament famílies senceres, una durada llarguíssima (3 hores i mitja), adreçat sobretot al públic infantil, més aviat conservadors i tradicionalistes, reticents a grans canvis. Els de Mataró són aquells Pastorets clàssics de tota la vida. Però ben fets.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...