27 d’octubre 2008

Tricicle, doctors de l'humor gestual, triomfen al Poliorama amb la seva última recepta,


www.elperiodico.cat
24 octubre de 2008

'Garrick', un homenatge al primer risoterapeuta de la història

Tricicle a Garrick.

IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

No som actors. Som risoterapeutes llevapenes". Són Tricicle --Carles Sans, Paco Mir i Joan Gràcia--, doctors de l'humor des de fa 27 anys que tornen amb fonendoscopi i bata blanca per curar, durant una hora i mitja de tractament, el desànim que ens consumeix en aquests temps de des- envolupament insostenible. El riure és salut, confirmen els experts, i estalvi en prozac i altres sol.licitades pastilles de la felicitat. El trio segueix molt en forma --molt elàstics-- i amb Garrick han volgut prescriure als seus fidels pacients una hilarant successió de gags presentada com una conferència sobre l'humor. Una sessió, al Poliorama, més íntima que les anteriors i amb un títol que homenatja David Garrick, celebrat comediant anglès del segle XVIII. Es diu que els metges recomanaven les seves actuacions per curar les penes de l'ànima en una època sense antidepressius ni divans. És just, doncs, reconèixer-lo com el primer risoterapeuta de la història, i Tricicle, com els seus notables deixebles.
A Garrick se succeeixen els gags que il.lustren els tipus de riure (burleta, pilota...), les tècniques per provocar-lo i la seva biologia --amb un hilarant vídeo en què es disfressen de neurones, com el Woody Allen espermatozoide de Tot el que ha volgut saber sempre sobre el sexe... Els mètodes per activar "400 músculs del cos" van des de l'humor gràfic (vinyetes divertides) fins a escenes en un vàter i un ascensor. També hi ha un exercici de doma sense cavall al servei de l'expressivitat corporal de Sans; un sofert faquir (Mir) fustigat pel seu sàdic ajudant; un conte en què Mir desplega la seva destresa mímica, i un pintor (Gràcia), assetjat per un badoc. Al final, un esquetx d'embarassats i una novetat: debuten com a cantants i demostren que el seu fort és la pantomima.

DOBLE DOSI D'ENDORFINES
"Els nens riuen una mitjana de 300 vegades al dia; els adults, només 15", es diu a l'obra, esquitxada de savis diagnòstics: "Riure's de tot és propi de tontos, però no riure's de res és d'estú- pids". El dia de l'estrena no hi van ser aquests últims. I vista la reacció, Garrick --amb una mitjana d'un gag cada 10 segons-- suposa una elevada injecció d'endorfines. A aquesta s'hi pot afegir la que subministren, només en la seva faceta de directors, amb Monty Python's Spamalot, el musical que cavalca amb gran èxit pel Victòria. Humor absurd, el dels britànics, que es complementa amb el del trio català per a un tractament doble de risoteràpia.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...