27 de gener 2010

El retorn dels Pastorets a l’antiga Lira insufla nous aires a la funció


www.delcamp.cat
15 de gener de 2010


La primera actuació va deixar molt bon gust de boca entre els assistents
Marc Guitart
El Vendrell (Baix Penedès)

La nova adaptació de Folch i Torres atorga un major protagonisme a la vessant còmica i deixa en un lloc secundari el tema religiós. Les possibilitats del nou Teatre Àngel Guimerà (tag) han permès a la companyia crear nous decorats i efectes especials. Un total de 150 persones fan possible l’obra

Un dels quadres dels Pastorets
Els Pastorets del Vendrell

150 persones fan possible la funció
Els Pastorets del Vendrell
Després de dos anys a l’exili del Casal Familiar, els Pastorets del Vendrell han tornat amb més força que mai al seu emplaçament habitual, l’antic teatre de La Lira, ara rebatejat com a Teatre Àngel Guimerà (tag). Els qui acusaven a la companyia d’immobilisme i falta de renovació s’hauran d’empassar les paraules aquest any, perquè el nou espai ha insuflat nova vida a la funció i als actors.
Les diferències comencen ja amb la mateixa obra doncs, després de 42 anys, la companyia ha decidit canviar la versió habitual de Mossèn Rossend Fortunet, i decantar-se per la versió de Josep Maria Folch i Torres. Tal com explica el president dels Pastorets, Pep Bargalló, "l’any passat ja vam fer un primer pas per adaptar la versió de Folch i Torres i vam veure que la gent responia molt bé". Això els va portar a fer el pas definitiu aquest any. L’obra, però, té un esperit lliure, amb quadres que no són de la versió de l’escriptor barceloní, i manté la introducció bíblica del començament.
Precisament, aquesta és una de les poques parts religioses que sobreviuen. Tal com el mateix Bargalló reconeix, la funció d’aquest any dóna més pes "a la vessant còmica" en detriment de la vessant més religiosa. Això ja ha costat alguna queixa dels espectadors més religiosos, però ha tingut una molt bona acceptació en una major part del públic. En aquest afany de fer la funció "més rodada", aquesta s’ha reduït de les tres hores anteriors a les dues i mitja actuals, amb pausa inclosa.
Nous decorats i efectes
La tornada a l’antiga Lira ha suposat una bona dosi de feina extra per adaptar-se als canvis que ha tingut el teatre, però també ha obert un ventall important de possibilitats a la companyia. D’aquí n’han sorgit els dos nous decorats que s’han estrenat a l’obra i algun que altre efecte especial força novedós. La il•lusió que mostra tot l’equip dels Pastorets - un total de 150 persones dirigides per Pep Vinyes - en aquesta nova etapa també s’ha traslladat al públic, que va omplir en un 80% l’aforament del teatre en la primera funció del passat diumenge. Les altres es faran els dies 17, 24 i 31 de gener i 7 de febrer, totes al preu de 12 euros.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...