30 de gener 2010

L'Associació Sant Fructuós demana una comissió que en garanteixi la representació


www.tarragona21.cat
24 de gener de 2010


Lamenta que la Diputació responsabilitzi la pròpia entitat per no haver rebut la subvenció

Jaume Garcia

L'Associació Cultural Sant Fructuós ha lamentat la resposta que ha tingut la Diputació sobre el seu paper en la suspensió de la representació, que s'havia de fer al juny, de la Passió de Sant Fructuós. L'entitat ha demanat que es creï una comissió entre la pròpia associació i les institucions públiques que asseguri la celebració, l'any vinent, de l'escenificació de les actes del martiri del bisbe tarragoní Sant Fructuós.

Després de la gran decepció viscuda enguany -amb la suspensió, per manca d'ajuts oficials, de la representació, al mes de juny, del martiri del bisbe Fructuós i dels seus diaques Auguri i Eulogi, a l'arena de l'Amfiteatre romà-, l'entitat vol assegurar que l'any que ve es pugui celebrar l'esdeveniment.
Es tracta d'una de les grans projeccions culturals que cada dos anys tenen lloc a Tarragona i que perfectament podria tenir una repercussió internacional. És l'unic cas en què es representa una obra basada en unes actes martirials de l'any 259 d.C. en el mateix lloc on es va viure el martiri. La celebració tot just commemora enguany 20 anys de vida.
Però la retallada econòmica o directament la manca de resposta en els ajuts han fet impossible representar-la. L'Ajuntament ha retallat de 50.000 a 22.000 euros la seva aportació, que és la principal, mentre que la Diputació i la Generalitat no han donat resposta. Això ha provocat la suspensió de l'obra en 2010 i una sorprenent resposta de la Diputació, que aquesta setmana afirmava que l'entitat no havia cursat formalment la sol•licitud a través del Registre, quan l'Associació Cultural porta anys rebent el suport econòmic de la Diputació per aquesta celebració.
L'Associació ha respost que la petició es va fer de manera verbal al vice-president Albert Vallvé. I ho relata així: "El 20 de juliol passat, membres de la Junta de l'entitat sol•licitaren verbalment l'ajut lliurant un document amb totes les dades tècniques i pressupostàries del projecte al Sr. Albert Vallvé, vice-president de la Diputació. L'acollida fou excel•lent i el senyor Vallvé es va comprometre a estudiar el tema amb l'Àrea de Cultura de la Diputació amb l'objectiu d'indicar-nos la fórmula protocol•lària per ajudar el projecte cada any i conseqüentment indicar-nos la forma de procedir administrativament".
A mitjans de gener "l'Associació no ha obtingut una resposta tot i la insistència de la nostra entitat". L'associació "no dubta de la bona disposició de la Diputació i del Sr. Vallvé (fet inqüestionable), però la realitat és que l'Associació sí va lliurar un document a l'espera de com s'havia de procedir", prosegueix, "fet que explica que no hi hagi constància de registre".
L'entitat cívica vol aclarir que "sempre" ha rebut "un tracte exquisit" per part dels equips humans de la Diputació, "fet que no treu que en aquest afer es detectin uns errors procedimentals per ambdues parts".
El col•lectiu no vol culpar "cap institució" pel fet que "no puguem representar la Passió de Sant Fructuós enguany". Agraeix les col•laboracions de totes les administracions i espera que l'any vinent els problemes es puguin solucionar "tot constituint una comissió entre associació i administracions". Aquest és en darrer terme "la pretensió de la nostra entitat: contribuir a la cultura cercant formules de diàleg".
També afirma que "en cap moment" ha culpat a cap institució de la impossibilitat de la representació. "Senzillament ha informat que a mes de gener (a disset setmanes de la representació) no ha reunit les ajudes suficients per materialitzar el projecte teatral".

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...