27 de gener 2010

Suspesa la Passió de Sant Fructuós d'enguany per manca d'ajudes


www.tarragona21.cat
20 de gener de 2010


L'entitat que organitza la representació des de fa 20 anys no pot garantir-ne la seva celebració
Jaume Garcia Cardoner

La representació de la Passió de Sant Fructuós, que se celebra cada dos anys a l'Amfiteatre romà -on l'any 259 va tenir lloc la passió i mort del bisbe Fructuós i dels seus diaques Auguri i Eulogi- no es podrà celebrar enguany per manca de suport econòmic de les administracions.
L'entitat organitzadora de la Passió, l'Associació Cultural Sant Fructuós, ha lamentat avui en roda de premsa haver pres aquesta decisió, a la que s'ha vist forçada per la reducció substancial de l'ajut que atorga l'Ajuntament i per la manca de resposta a les peticions de subvencions sol•licitades a la Generalitat i la Diputació.
La peça martirial se celebrava cada any a la Catedral de Tarragona des de 1990 i des del 1998, cada dos anys al lloc dels fets que escenifica, l'Amfiteatre. Fa dos anys, en ser Any Jubilar, es va fer una despesa extra i el cost total va pujar a 69.500 euros. D'ells, l'Ajuntament aportà 50.000 euros; la Generalitat, 10.000, i la Diputació, 6.000. La resta anà a càrrec dels membres de l'entitat. Però a hores d'ara només disposen d'un compromís de l'Ajuntament de 22.000 euros, menys de la meitat de l'aportació de fa dos anys. Per part de la Generalitat i la Diputació no han obtingut resposta, segons ha indicat avui el president de l'Associació Cultural, Joaquim Galià.
La crisi i la impossibilitat "de quadrar els pressupostos municipals" expliquen la reducció de l'aportació municipal, ha indicat Jesús Martínez, secretari de l'entitat. "Ni que els ajuts arribessin ara ja no tenim temps d'organitzar-ho", ha dit per la seva part el president. La representació hauria tingut lloc els dies 17, 18 i 19 de juny.
L'elevat cost de l'obra obeeix a la complexa infraestructura necessària per dur-la a terme, en situar-se en un lloc patrimonial protegit i de primer ordre com és l'Amfiteatre, per les dificultats tècniques d'encabir i manipular envestides i equips de llum i so i al cost d'aquests serveis. El personal que pren part en les funcions, unes 300 persones, no cobra.
L'entitat, no obstant això, agraeix que "l'única administració que hagi respost hagi estat l'Ajuntament", que ha concretat una xifra. Tot i això, no ha volgut "arriscar-se" a trobar-se sense liquiditat el mes de juny, ha manifestat el vice president de l'associació, Xavier Rius, i per tant ha decidit suspendre-la.
Més enllà de la crisi econòmica, el problema de fons és la negativa de les administracions a subscriure "un conveni estable de col•laboració", com succeeix amb altres esdeveniments culturals i històrics que tenen lloc a Catalunya, com les passions d'Esparreguera i Olesa, ha afirmat Rius. Les administracions no volen compromisos a llarg termini "que hipotequin el seu futur".
Per la seva part, el secretari de l'entitat considera que "ens hauríem de preguntar per què no estem invertint en cultura quan volem ser capital cultural europea". Al respecte ha dit: "No sé si és realista aspirar a ser-ho".
L'Associació Cultural de Sant Fructuós "apostarà fort" per recuperar l'escenificació l'any vinent. Si això no fos possible es replantejarà l'estratègia partint de la base que prefereix mantenir el lloc de representació -lloc original del martiri- i el fet de fer-se de nit, fet que li ofereix més possibilitats lumíniques.
La Passió de Sant Fructuós és el text literari autòcton més antic de Catalunya portat a escena i en el seu espai original. Recentment fou nominada a esdevenir Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. L'entitat considera que és un destacat reclam turístic.
No tot són males notícies, però. Justament avui l'entitat presentava una nova edició del llibre 'La Passió de Sant Fructuós', escrita per Andreu Muñoz i basada en les actes originals del martiri, que s'atribueixen a un soldat romà que el va viure. L'edició inclou un recull de fotografies de l'edició de 2008 i un DVD.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...