23 de febrer 2010

El públic de teatre en català disminueix, segons els empresaris

www.avui.cat
18 de febrer de 2010


Les xifres de l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya mostren que el nombre global d'espectadors a Barcelona augmenta malgrat la crisi

Marta Porter
Palau de la Virreina

El número d’espectadors que consumeixen teatre en català ha caigut un 6% l'últim any tot i que han augmentat en un 12% el número d’espectacles oferts, segons es desprèn de l'estudi presentat avui per l'Associació d'Empreses de Teatre a Catalunya (Adetca).

El president d’Adetca, Daniel Martínez, ha atribuit aquesta dada al fet que “els teatres amb aforaments inferiors a 200 localitats –que han sumat dues noves sales– són els que més teatre en català fan, però els que menys espectadors sumen”. Martínez ha destacat el fet que “per idioma, som el reflex del bilingüisme quasi perfecte”, ja que el número d’espectadors en català i castellà està totalment igualat en un 36% . El que sí han baixat són els espectacles internacionals, tant en número de muntatges com en número d’espectadors, 12 i 11% respectivament.

La bona notícia és que, a nivell general, el 2009 ha estat un bon any per a les arts escèniques. Els espectadors de teatre a Barcelona han augmentat en un 3% respecte els de l’any 2008, arribant a un total de 2,7 milions de persones. El sector teatral, públic i privat, mostrava aquest matí la seva satisfacció per haver augmentat en nombre d’espectadors i en total de recaptacions –han augmentat un 5%– en un moment de penúria econòmica. Els motius? Segons Jordi Martí, regidor de Cultura del’Ajuntament de Barcelona, la fidelització del públic: “si abans era poc i comsumia molt, ara és molt més diversificat i es beneficia d’ofertes”. Ho demostren també les xifres quan es veu que en quatre anys el públic teatral ha augmentat en 640.000 espectadors.

Amb tot, Martí reconeix que la crisi és real i que es nota en l’apartat de mecenatge. Per al responsable del Teatre Nacional de Catalunya, Alfred Fort, així com per altres directius d’espais públics com Francesc Casadesús, del Mercat de les Flors, o Joan Francesc Marco, del Liceu, la clau ha estat, i segueix sent, ajustar els números interns, reduint infraestructura i número d’espectacles i allargant algunes produccions en cartell.

El teatre dramàtic ha guanyat un 24% d’espectadors i la dansa un 22%, mentre que el teatre musical n’ha perdut un 37%, per la retirada dels grans musicals internacionals. Una contradicció si es té en compte que l’espectacle més vist el 2009 va ser el musical La bella y la bestia, amb 170.163 espectadors (tot i un 42,28% d’ocupació).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...