20 de febrer 2010

Un ‘Assortit’ amb projecció més enllà de la ciutat


www.totmataro.cat
17 de febrer de 2010


El taller de creació dels alumnes de segon nivell de l’Aula de Teatre reflexiona sobre l’explotació infantil

Comas Soler

Com cada any a aquestes alçades del calendari, l’Institut Municipal d’Acció Cultural comença a programar els seus ‘Assortits de l’Aula’. Són com petits tasts del treball formatiu que duen a terme els alumnes d’alguns dels grups de l’Aula de Teatre que s’ensenyen obertament al públic en el Cafè Cultural El Dau. La cosa té els seus inconvenients per les estretors i la desaforada informalitat del bareto del carrer d’en Pujol, que no sempre afavoreix la recepció de l’espectacle que s’hi mostra, però en canvi garanteix als intèrprets una acollida més que benvolent a càrrec d’una concurrència familiar i còmplice que mai no falla.

Treball amb màscares
Dimecres passat va ser el grup de segon nivell, dirigit pel professor Toni Arteaga, el que va encetar la tanda dels ‘Assortits’ d’aquest any. Sis actrius i tres actors van presentar unes quantes escenes curtes extretes del taller de creació que estan desenvolupant amb màscares i que té com a fil argumental la denúncia de l’explotació infantil. Van ser com quatre apunts justos que van deixar percebre un treball amesurat i suggestiu, encara molt incipient, en què text i dicció eren potser els punts menys reeixits.

Gira per Catalunya
Però més enllà de l’interès que té sempre poder conèixer l’evolució d’un procés creatiu d’aquesta mena, l’exercici que aquest cop es va poder veure al Dau compta amb un important valor afegit. I és la projecció externa amb què està plantejat. Perquè forma part d’un projecte pedagògic de més abast, vinculat a la difusió dels drets humans. Així, quan d’aquí a tres mesos estigui enllestit, l’espectacle dels alumnes d’en Toni Arteaga rodarà per una dotzena llarga de localitats de Catalunya amb el suport de Sindicalistes Solidaris.

Aquest vincle ha estat possible a partir de l’experiència que alguns alumnes i professors de l’Aula van dur a terme l’estiu de l’any passat a Nicaragua, promoguda per la Fundació Comaposada en col•laboració amb el sindicat Frente Nacional de Trabajadores i la Asociación de Promotores de la Cultura d’aquell país centreamericà. Una experiència que va donar uns magnífics resultats, tant des del punt de vista artístic com de les vivències obtingudes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...