31 de març 2010

El futur teatre-auditori de Mataró, una 'prioritat' a llarg termini


www.capgros.com
25 de març de 2010


L’IMAC entén que aquest és el nou equipament cultural més necessari de la ciutat, però no hi ha data per construir-lo per manca de pressupost

per V. B.
fotos R. Gallofré

Penedès reconeix que “no hi ha una perspectiva propera” de tenir el teatre construït.

La Dada
Entre 15 i 20 milions
Els euros que costaria construir el nou equipament cultural

Coexistència amb el Monumental
El president de l’IMAC defensa la coexistència del futur teatre-auditori amb l’actual teatre Monumental. “El projecte no hauria de passar per enderrocar el teatre que ja tenim, ja que els dos espais podrien realitzar funcions diferents”, explica, tot i afegir que est tracta d’una “opinió personal”, ja que el govern municipal no té res decidit encara al respecte. Segons Penedès, els teatres han de donar sortida actualment a activitats molt diverses, com ara el suport a creadors locals, la programació de cinema o el teatre per a infants i joves. Pel que fa a l’emplaçament, sembla clar que el futur equipament se situarà al sector del velòdrom i la piscina municipal. “No és cert, però, que ja tinguem la ubicació decidida”, resol Penedès.

Mataró ha de prioritzar la construcció d’un nou teatre-auditori. Aquesta és la conclusió a la qual arriba el Pla Local d’Equipaments Culturals, un document impulsat per l’IMAC elaborat conjuntament les entitats culturals de la ciutat, els responsables d’equipaments culturals mataronins i el propi consell rector de l’Institut municipal. Un espai polivalent per a arts escèniques i música, que probablement s’acabarà fent a l’entorn de l’antic Parc Central i que coexistirà amb l’actual teatre Monumental. Ara mateix, però, s’està molt lluny de concretar una data de construcció per manca de pressupost.

La Generalitat, dins del pla PEC-CAT (Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya) aprovat la setmana passada, es compromet a finançar la meitat de l’equipament cultural prioritari de cada municipi adscrit en aquest programa, com és el cas de Mataró. Però un teatre com aquest costa entre 15 i 20 milions d’euros, xifres complicades d’assumir per l’administració pública en la conjuntura econòmica actual. Per tant, aquesta presumpta prioritat és ara mateix un brindis al sol que, en cas de fructificar, només ho farà a llarg termini. “Quan creiem que ho podrem pagar, demanarem aquest 50% de finançament de la Generalitat”, explica el president de l’IMAC, Sergi Penedès, que reconeix que “no hi ha una perspectiva propera” de tenir el teatre construït.

Dues sales
De cara a aquest 2010 es descarta qualsevol pas endavant important, tot i que es començarà a treballar en el projecte i potser en el 2011 podria plasmar-se sobre paper en forma de projecte. Les característiques d’aquest teatre-auditori venen marcades pel PEC-CAT, que estableix com haurien de ser aquests equipaments en les ciutats catalanes de més de 50.000 habitants. Una sala de gran aforament, amb prop de 800 places, i de format clàssic ‘a la italiana’; un espai polivalent amb capacitat per a 300 espectadors; i dues sales d’assaig. Els costos predeterminats per a un edifici d’aquest format varia entre els 15 i els 20 milions. “Es tractaria d’un equipament similar l’Auditori de Sant Cugat o al Kursaal de Manresa”, destaca Penedès. Equipaments adaptats a les necessitats actuals que permeten a municipis més petits de Mataró gaudir d’una programació musical i escènica molt més rica i abundant. L’objectiu de la capital del Maresme de cara al futur és poder igualar aquestes prestacions.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...