26 d’abril 2010

‘Pedra de tartera’, primera coproducció entre el TNC i El Celler d’Espectacles de Lleida


www.lamalla.cat
14 abril2010


L’obra de l’escriptora lleidatana, Maria Barbal, s’estrenarà a la Sala Petita del TNC
OMAR SERRA
Lleida

Un conveni signat entre el Teatre Nacional de Catalunya i El Celler d’Espectacles de Lleida ha permès coproduir l’obra de Maria Barbal, ‘Pedra de tartera’. En la presentació que s’ha fet aquest matí a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). L’acord contempla que els actors de la representació, que s’estrenarà a la Sala Petita del TNC el 26 de gener de 2011, seran lleidatans i la producció en un futur de més projectes conjunts.
‘Pedra de tartera’ és una obra de l’escriptora de Tremp, Maria Barbal, que va guanyar els premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Creixells 1985, i que enguany compleix els 25 anys de la seva publicació. Per aquest motiu, la primera coproducció entre el Teatre Nacional de Catalunya i El Celler d’Espectacles de Lleida ha volgut recuperar aquesta obra que, per a la seva representació, comptarà amb una nova versió del text.

Actors lleidatans
Per a la posada en escena es comptarà amb actors lleidatans que durant la jornada d’avui passaran un primer càsting. El director artístic del TNC, Sergi Belbel, ha explicat que estava molt satisfet per engegar per primera vegada, i partint de zero, un projecte amb gent de teatre de les terres de Lleida. Belbel ha destacat la gran complicitat amb El Celler d’Espectacles.

Text fonamental de la literatura catalana
Belbel ha assegurat que ‘Pedra de tartera’ s’ha convertit en un text fonamental en els últims anys de la literatura catalana recent, “és un text que ha transcendit les fronteres catalanes”. El director del TNC ha explicat que ja existeix una versió teatral, de Vilà i Folch, que es representa en els circuits de teatre amateur catalans, però que el TNC ha apostat per una versió nova que no menystindrà l’actual. Belbel també ha explicat que aquest és el primer dels diferents projectes entre ambdós entitats.

L’obra, sota la direcció de Lurdes Barba i l’adaptació de Marc Rosich, s’estrenarà el 26 de gener del 2011 a la Sala Petita del TNC, on estarà fins el 6 de març, i posteriorment iniciarà una gira per Catalunya.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...