28 de juny 2010

Un muntatge del Grec revela la humanitat de l'alliberador d'Amèrica

www.elpunt.cat
24 de juny de 2010


BARCELONA
J. BORDES


Barcelona

Porras no vol “condemnar” cap espectacle a un temps passat: no els limita en temps ni espaiAmb motiu del bicentenari de Simón Bolívar, l'alliberador d'Amèrica, el director d'escena Omar Porras i el poeta William Ospina han fet un treball de recerca per bastir un espectacle dalt de l'escenari en què els intèrprets musicals i alhora actors transiten per la frontera de la poesia i la música: Bolívar, fragmentos de un sueño. Es tracta d'un poema èpic, però que retira l'estàtua de Bolívar que Llatinoamèrica té al cap i, a canvi, aporta una mirada complexa, l'esperit de l'ésser humà en un espectacle cuinat a partir de la intuïció a l'escenari.
Sabien quin era el punt de partida, però no volien barrar de cap manera el punt d'arribada. Així, William Ospina va fer un buidatge de l'extensa bibliografia sobre el personatge i, posteriorment, el va anar condensant en versos, en personalitzacions del personatge a través de mites com Orfeu, Moisès o Prometeu. Volien que els personatges que van conviure amb ell el definissin. Però Omar Porras, director del Teatre Malandro, que també actua, finalment es va transformar en el mateix Bolívar.
Porras sempre infereix als seus espectacles un aire oníric en què res succeeix en un temps i un espai concret, no el vol “condemnar” a un temps passat i, així, és el mateix espectador que defineix les coordenades del que està veient. Es fa inevitable, doncs, fer una mirada que actualitza el personatge. Bolívar va voler unificar Amèrica i va fracassar. Per Torras, en realitat el que demostra el muntatge és que Bolívar va ser un home 200 anys avançat al seu temps. Si en la Carta de Jamaica el mateix alliberador ja insinuava que la mateixa natura semblava que volgués impedir la unificació; ara, diu Porras, aquesta unitat “és cada cop més necessària”.
L'obra es va estrenar la setmana passada a França i preveu fer una important gira per Colòmbia. A Barcelona es veurà al Grec dilluns i dimarts vinent.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...