19 de juliol 2010

L’EFERVESCÈNCIA DEL CIRC CATALÀ A FIRATÀRREGA 2010

8 de juliol de 2010

La Fira esdevé una finestra de la diversitat de llenguatges que pren el circ

El circ fet a Catalunya viu, actualment, un excel•lent moment creatiu. Una producció efervescent i el cultiu de formats exportables donen fe de la bona salut d’aquest sector de les arts escèniques. FiraTàrrega en constitueix, en aquesta 30a edició, una bona mostra, amb una amplia programació d’aquest gènere que s’està renovant. Muntatges que fan un acostament contemporani a les tècniques tradicionals i que beuen de disciplines molt diferents (clown, dansa, humor, teatre visual, etc). FiraTàrrega és, doncs, una finestra representativa dels diferents plantejaments que pren aquesta disciplina artística.

Un exemple d’aquest circ el portarà a FiraTàrrega la companyia Atempo Circ amb un muntatge que fusiona el circ amb la dansa i la música en directe des de tres tècniques diferents: el masteler xinès, la roda cyr i la corda volant. L’espectacle ha estat guardonat amb el Premi FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals 2009 i al millor espectacle d'UMORE AZOKA 2010.

Atempo

També seran presents a la Fira el duet acrobàtic Deados, amb el muntatge d’acrobàcies i humor Kampingplatz, i la companyia Daraomai, amb la producció 1,2,3 Poma.

Deados amb Kampingplatz

Cíclicus-Puça Espectacles portaran a la Fira Cíclicus, l’últim espectacle que va dirigir Joan Busquets –molt vinculat a la història de la Fira de Tàrrega– abans de la seva mort, el juny d’aquest any. El muntatge neix de l’encontre entre l’artista de circ, Ley Mendoza, i el multiinstrumentalista Tanja Haput i utilitza instruments inventats, malabars i bicicletes acrobàtiques.

Una altra mostra representativa del moment dolç que viu la producció circense és la col•laboració del conegut pallasso Jango Edwards amb la companyia catalana Cia. Passabarret, en el muntatge Big Boss & Tandarica Orkestar, un itinerant que emula l’univers del cineasta Emir Kusturica.

Jango Edwards i Cia. Passabarret amb Big Boss & Tandarica Orkestar

Jorge Albuerne & Cecilia Colacrai també passaran per la Fira amb Ultimo, el baile, un espectacle de carrer amb dansa i acrobàcies inspirat en el personatge d’Ultimo, creat per Alessandro Baricco al seu llibre “Questa Storia”. La Fira també comptarà amb la presència de Circo Oxidado, que actuarà a la seva carpa, amb un muntatge homònim.

Les companyies catalanes compartiran aparador amb companyies estatals i internacionals, una experiència interessant per intercanviar diferents maneres d’abordar el llenguatge, cada vegada més versàtil, del circ. Així, la Fira comptarà també amb els mallorquins Res de Res & Circ Bover amb l’espectacle Sine Terra i els andalusos Vaivén Circo Danza amb Cayuco. Pel que fa a la presència estrangera, la Fira inclou una mostra del millor circ produït a Irlanda, a través d’un acord amb l’Arts Council i Culture of Ireland, que durà a Tàrrega les companyies Fidget Feet i Tumble Circus.

Res de Res & Circ Bover amb Sine Terra

També hi seran presents la companyia argentina Cia. Movimiento Armario amb el muntatge Falsa escuadra i els australians This Side Up, que arriben a la Fira amb Controlled falling project, una producció d’un alt nivell d’habilitat circense amb referències al cinema mut dels anys 20.

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2010. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 9 al 12 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines, tant de carrer com de sala, del voltant d’una vuitantena companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

Notes als mitjans

- Les imatges de les companyies d'aquest newsletter estan a baixa resolució. Us podeu descarregar totes les fotografies de les companyies d'enguany a alta resolució en aquest enllaç.

Font www.firatarrega.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...