21 de juliol 2010

Pep Bou explica la història de l'univers amb bombolles de sabó

www.elperiodico.cat
14 de juliol de 2010


L'artista s'alia a 'Bereshit' amb el científic català Jorge Wagensberg
El singular muntatge arriba avui al Mercat de les Flors, on serà fins al dia 25

JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

Gairebé tres dècades d'expressió artística amb bombolles avalen Pep Bou, últim premi Max de Noves Tendències, per atrevir-se amb el que pot ser el seu repte més agosarat: explicar la història de l'univers amb l'ajuda d'aquestes bombolles de sabó. Ho fa a Bereshit. La història més bella del cosmos, amb la col•laboració del físic català Jorge Wagensberg, que va ser ànima i cervell de CosmoCaixa. El singular muntatge, estrenat en el festival Temporada Alta, arribarà avui al Mercat de les Flors, on serà fins al dia 25, dintre de la programació del Grec.

Wagensberg i Bou, a 'Bereshit. La història més bella del cosmos'.
DAVID RUANO

Bereshit és, explica Wagensberg, la primera paraula de la primera frase de la primera pàgina de la Bíblia. Significa, en llenguatge hebreu, «al principi». L'espectacle, d'una hora i quart de durada, té el repte d'explicar aquells 13.500 anys d'història que van des del big bang fins a l'aparició del bacteri o el primer ésser pensant, passant pel principi d'Arquimedes, el moviment, la memòria i altres avenços del coneixement científic.

REALITAT INCERTA
A Bou li correspon, aquesta vegada, crear una realitat «incerta» segons el guió que li marca Wagensberg. «A partir del que Jorge explica intento quadrar les coses, amb un joc de bombolles que vol il•lustrar el que ell diu», afirma. El seu desig no sempre es correspon amb el que passa a l'escenari, perquè el comportament de les bombolles és imprevisible. Aquest comportament es veu afectat, per exemple, per la humitat de l'ambient, que hauria de situar-se entre un 40% i un 60% per afavorir la tasca de Bou. Els efectes que ha d'aconseguir van des d'una galàxia devorada per un forat negre fins a crear, per primera vegada, bombolles hexagonals o intentar «violar» lleis de la naturalesa. Tot amb «objectes tan bells, simètrics i efímers», diu el científic.

COL•LABORACIÓ EL 2004
No és la primera col•laboració de Bou i Wagensberg, actual director científic de la Fundació La Caixa. Van treballar junts per primera vegada el 2004 amb l'espectacle Cèl•lules i plantes, amb motiu de la inauguració de CosmoCaixa. Des d'aleshores han mantingut altres trobades esporàdiques fins que finalment van decidir preparar junts un muntatge per a un teatre, en el qual han comptat amb l'ajuda del polifacètic Marc Rosich per elaborar la dramatúrgia.

L'espectacle, amb música en directe i dividit en tres parts, pretén despertar, amb humor «molt fresc», la inquietud de l'espectador. «Crea emocions i planteja preguntes sobre la història més bella del món» sosté Wagensberg.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...