20 d’agost 2010

'40 El Musical' escalfa motors a Barcelona

www.elperiodico.cat
9 agost de 2010


Naím Thomas i Gisela encapçalen el repartiment de l'espectacle basat en els èxits de la cadena radiofònica 40 Principales, que arribarà al Teatre Victòria el 9 de setembre

IMMA FERNÁNDEZ
Barcelona

Els ha tocat suar la cansalada aquest agost, però ells estan encantats. Fa una setmana que afinen veus i músculs a la Nau Ivanow del barri de la Sagrera. Són Gisela, Naím Thomas, Carlos Benito, Toni Viñals, Ivan Labanda... Són 13 cantants actors i 19 ballarins que escalfen motors per a l'estrena, el 9 del 9, al Teatre Victòria, de 40 El Musical. Així és la seva pretemporada: intenses sessions d'entrenament amb rondos de cançons, diàlegs i coreografies.

Basat en els èxits de la cadena radiofònica 40 Principales, l'espectacle farà doblet al mantenir-se la versió estrenada l'any passat al Teatro Rialto de Madrid simultàniament amb la de Barcelona, amb diferent elenc i notables diferències en la posada en escena. Ho explica el director de les dues versions, Miquel Fernández: «Aquí no hi haurà grans elements escenogràfics com allà, i es jugarà més amb els efectes de llum i les imatges projectades en enormes pantalles. Tindrà un format de gran concert, amb una rotunda potència del so».

PLANTER CATALÀ
«Les cançons de la teva vida pugen a l'escenari», diu el cartell promocional. En l'assaig, sona el Boys boys boys del famós nu de Sabrina i les joves ballarines traspuen sensualitat i desvergonyiment a les ordres de Noemí Cabrera, la coreògrafa. Tant ella com Fernández són catalans, però van tocar el cel a la capital. Gràcies a l'impuls d'una Gran Vía que en els últims lustres resplendeix entre neons i melodies. «Si la feina és allà, què hi puc fer. Seria fantàstic que Barcelona recuperés la tradició d'un gènere de la qual va ser pionera», convé el jove director i actor, format en el planter de Dagoll Dagom. Va ser pirata, Poe, Jesucrist... i va saltar a la direcció artística de la companyia Drive després de protagonitzar Hoy no me puedo levantar.

Set músics en escena interpreten, amb els seus arranjaments, un repertori que inclou al llarg de tres hores un popurri d'estils i mig segle de recorregut. Un centenar de cançons (28 de senceres i la resta, trossejades) que embasten el fil musical de milers i milers d'oients. Des del primer èxit de la cadena, de The mames & The papas, fins al I gotta feeling, de Black eyed peas, amb parades a América, de Nino Bravo, Soy yo, de Marta Sánchez... I un parell d'ingerències locals: Boig per tu, de Sau, i Bon dia, d'Els Pets. El llibret, ordit pel cineasta Daniel Sánchez Arévalo (Gordos), entrellaça diverses històries farcides dels ingredients habituals del gènere: un triangle amorós, gelosia, traïció, amistat... Hi ha notes còmiques i dramàtiques, i moralina sense grans pretensions. Un divertimento que han vist 250.000 espectadors a la capital.

El protagonista és Joaquín, un noi aficionat a les ones que penja a la xarxa un radiobloc en què detalla les aventures dels seus amics. I, és clar, munta un gran embolic. L'interpreta Naím Thomas, cantant i actor, amb 16 pel•lícules a la seva esquena. «Faig una mica com de mestre de cerimònies, com el de Cabaret». Està enamorat de Sara, la nòvia del seu germà, que, a parer del mateix Naím, tot i que és «el tipus perfecte a simple vista, es guia més per les hormones que per les neurones».

Gisela és Sara, una «noia 10», als ulls de tothom. «Té un gran cor i molts valors», resumeix la protagonista de Boscos endins i Aloma, que, assegura, ha hagut d'esplaiar-se «més que mai en la faceta d'actriu». Ella i Naím van passar per Operación Triunfo, reclam mediàtic infal•lible, però el director aspira que el públic valori més el seu talent que la seva fama catòdica. «Als musicals s'ha de fer malabarismes. Cal saber cantar, actuar i seguir el pas en el ball. Mirar que aflorin totes les virtuts i amagar els defectes», postil•la Naím.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...