30 d’agost 2010

Música teatralitzada a Firatàrrega 2010


www.firatarrega.cat
24 agost de 2010

Cie Jo Bithume

El jazz vocal, els instruments no convencionals i el funky són alguns dels ingredients dels espectacles musicals que proposa la Fira
D’entre la multitud de gèneres escènics diferents que inclou la programació de la 30a. edició de FiraTàrrega, del 9 al 12 de setembre, també es podran veure propostes teatrals que tenen com a ingredient principal la música. Set companyies, de les més de 80 que participaran a la Fira, mostraran espectacles que van des del jazz vocal a la novel•la musicalitzada, passant pels sons que deixen anar els instruments musicals poc convencionals.
Una proposta singular emmarcada en el teatre musical és la que porta a Tàrrega la companyia Factoria Circular. Rodafonio és un invent de “dos savis bojos que volen trobar el moviment a través de la música”. Quatre músics dins una gran roda de quatre metres, moguda per la força creativa de la música i l'enginy dels seus inventors, avancen compàs a compàs i juguen amb la complicitat dels vianants.
La Cie. Jo Bithume arriba a Tàrrega amb l’espectacle Fanfare Jo Bithume. La companyia francesa, clàssica dins els circuits internacionals, va ser l’encarregada d’inaugurar la Fira l’any 1998 i en la programació d’enguany es convertirà en una barreja de banda municipal, orquestra filharmònica i banda de jazz que proposa al públic un divertit concert teatralitzat. Una peculiar colla de músics, amb director inclòs, que surt al carrer per connectar amb el seu públic i crear un ambient festiu interpretant un repertori que va des de Haendel a Zappa, de Nino Rota a The Beatles.

Chocolat! és l’espectacle de la companyia Divinas, creada al 2007 i que s'especialitza en el repertori de jazz vocal de la primera meitat del segle XX. Un cop més, les tres artistes polifacètiques es posen a la pell de tres dives i amb les seves veus i coreografies expliquen la seva història. L’espectacle incorpora cançons composades expressament per a la companyia catalana amb l’estil i el so de principis del segle passat.

Egos Teatre ha assumit el repte de dur a escena, en clau musical, la novel•la La casa sota la sorra de Joaquim Carbó. L’espectacle homònim proposa un llarg viatge ple d’aventures i d’acció al cor d’una organització criminal. Una adaptació apta per a tots els públics, plena de ritme, intensitat, música i molt d'humor. La companyia catalana va aconseguir el Premi San Miguel a FiraTàrrega 2008 amb l’obra Ruddigore o la nissaga maleïda.

L’anomenada “música de reciclatge” arriba de la mà d’un dels seus inventors, Jahsgawronsky Brothers. Aquesta companyia té l’habilitat d’aconseguir els sons més increïbles a partir dels instruments més estranys fets amb objectes quotidians. En l’espectacle Radio Armenia s'enfronten al món de la bugaderia: taules de planxar i rentadores. Una proposta en la qual predomina la música però que és hàbilment barrejada amb comèdia moderna, malabars, acrobàcies i un toc de sensualitat.

FiraTàrrega tornarà a comptar amb la presència de La banda del surdo, una companyia gironina que des de 1997 treballa en el camp de la percussió, la música i els espectacles de carrer. Van ser presents a la programació de l'any 2003 i ara tornen per oferir un recorregut amb dues parts, una d'itinerant i una segona de resolució en un espai fix amb ritme, moviment i energia.

Ritmes funky i estètica dels anys 70 són els ingredients de La orquesta (Funky Show) que oferiran Teatro Che y Moche. La companyia aragonesa proposa un espectacle lúdic, un concert teatralitzat, en què un grup de músics excèntrics apareixen davant el públic per presentar el seu recent format grup de funky, en una vetllada inoblidable que acabarà amb un desenllaç inesperat.

Aquests són només alguns dels espectacles musicals que es podran veure a FiraTàrrega 2010. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 9 al 12 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

Entrades anticipades a la venda
Les entrades anticipades per als espectacles de sala de FiraTàrrega 2010 ja estan a la venda a través dels diversos canals del servei Tel•Entrada de Caixa Catalunya. Les entrades anticipades gaudeixen d'un descompte del 20%.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...