28 de desembre 2010

Pastorets tradicionals però també innovadors



Com cada any el Teatre Metropol de Tarragona és l'escenari de les tradicionals representacions de Pastorets

A Reus, en Lluquet i en Rovelló seran al teatre de l'Orfeó Reusenc

Arriba Nadal i els galls tremolen, la tia Pepa es frega les mans i altres, amb la pell i la samarra, mengen ous i botifarra. Són els pastorets, que cada any i amb l'ajuda de Sant Miquel, impedeixen que satanàs i els seus sequaços matin l'infant que ha de néixer. Ara que arriben les festes, en Lluquet i en Rovelló tornen a reviure a Tarragona la seva particular aventura, entre àngels i dimonis, espardenyes i barretines. Els dies 26 i 27 de desembre, a les 18.00 h, el Teatre Metropol es convertirà en Betlem i l'Associació La Salle sortirà a l'escenari per representar, al peu de la lletra i amb mínima variació, el text de Folch i Torres. “Dins de la modèstia, hem sabut mantenir la tradició i és una satisfacció poder reeditar l'obra any rere any", explicava Josep Maria Rota, director de la representació, en un moment que l'oferta d'oci és molt àmplia i els casals i ateneus han perdut el protagonisme de temps passats. I del llunyà Betlem a la pròpia ciutat, la companyia La Golfa proposa uns pastorets “tarragonitzats” que, a partir de la base de Folch i Torres i el text de Josep Bargalló, satiritzen any rere any sobre la realitat més propera. “No només volíem fer l'obra, sinó també posar cullerada a l'actualitat general. Així, podem sorprendre el públic i cada any és diferent”, explica Jordi Gómez, que interpreta en Rovelló. Els dies 2 i 3 de gener La Golfa serà també al Metropol, a partir de les 18.30 h, amb uns pastorets crítics i satírics però que Gómez destaca que són també "un espectacle ben familiar". Però sigui tradició o modernitat, text literal o adaptat, o l'infant Jesús neixi a Betlem o a Centcelles, els pastorets són una realitat ben viva i present a les comarques tarragonines. Una realitat que no sorgeix del no-res sinó que és l'esforç continu d'actors i actrius amateurs que, quan arriba el fred, dediquen temps, feina i il•lusió a aquella obra teatral que Josep Maria Folch i Torres va escriure al començament del segle passat pensant en joves i nens. Ara, aquells dos pastorets abrigadets, el murri i el poruc, tornen a baixar de la muntanya i fan cap també a Reus, amb els Pastorets de l'Orfeó Reusenc, que actuaran a la capital del Baix Camp els dies 7, 8 (21.30 h) i 9 (18.30 h) de gener, al mateix teatre de l'Orfeó. Es tracta d'una creació pròpia, lliure, més moderna i amb una durada pensada per als més petits. Dirigida per Enrique Noviales, els pastorets reusencs també faran gira a l'Aleixar (26 de desembre, 20.30 h) i a l'Argentera (2 de gener, 18.30 h). Amb tot, en Lluquet i en Rovelló es trobaran ben a gust als teatres del Camp, amb els somriures de nens i nenes i algun adult nostàlgic.
LA DATA
26.12.10
L'Associació La Salle engega els Pastorets. Diverses companyies actuaran al Camp fins a mitjans de gener.

publicat per
Aleix Duran
Escena de la representació dels Pastorets de la companyia La Golfa, l'any passat, al teatre Metropol de Tarragona. Foto: TJERK VAN DER MEULEN.
www.avui.cat
22 de desembre de 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...