10 de desembre 2010

Temporada Alta ja té un germà petit, Fora de Temporada


Neix el primer 'off festival' d'un certamen català amb la intenció de ser una plataforma per joves creadors i artistes professionals

El Festival Temporada Alta de Girona i Salt fa un pas més per equiparar-se amb els grans festivals europeus. Des d’avui, el certamen gironí, com els d’Edimburg o Avinyó, ja compta amb un germà petit, un off festival. Es tracta del Fora de Temporada, que reuneix 16 propostes de joves artistes emergents del teatre de text, el clown, l’art gestual i la dansa. El restaurant Jardins de la Mercè serà des d’avui i fins el 10 de desembre l’escenari d’aquesta nova proposta.

Fora de Temporada

El projecte final de quatre estudiants d’un postgrau de Producció i Gestió d’Espectacles de la Universitat de Barcelona va ser dissenyar un off festival, o sigui, una mena de festival paral•lel que serveixi de plataforma per a joves artistes, per al Temporada Alta de Girona i Salt. El projecte, però, no ha quedat sobre el paper i a partir d’avui és una realitat. És el Fora de Temporada, una proposta que ofereix a setze joves artistes i companyies la possibilitat de portar les seves creacions sobre l’escenari.

El bar restaurant Jardins de la Mercè acollirà el festival, que ha programat quatre sessions per aquesta nit, demà i els dies 9 i 10 de desembre. Cada una de les nits es podran veure quatre propostes. El cap de cartell serà un grup apadrinat per creadors consolidats, com ara la pallassa Alba Sarraute que ha escollit un espectacle de clown gestual Duduclown; la ballarina i coreògrafa Sol Picó que apadrina un espectacle de dansa, poesia i música basat en l’obra poètica de Wislawa Szymborska de la companyia Una del montón; o el director Àlex Rigola que avala una dramatúrgia sobre Les variacions de l’ànec de David Mamet a càrrec de la Nina Uyà i l’Alba Pujol.

Substitut de luxe
En aquest apartat han caigut del programa els apadrinats pel còmic Toni Albà, La Banda, que no hi podran ser per l’accident d’un dels seus components. En el seu lloc s’ha buscat un substitut de luxe, el clown Gromic, que s’autoqualifica com "el nou mestre indiscutible de tots els millors mags del món sencer internacional i planetari de l’univers mundial" amb el seu muntatge Maaagia.

Desprès d’aquest espectacle apadrinat, cada nit es podran veure tres muntatges més escollits per les organitzadores del festival, l’associació Les Marcianes Produccions, entre la quarantena de propostes que els han fet arribar de diferents companyies catalanes. La intenció és que el festival serveixi de plataforma a joves creadors, i per això es van posar en contacte amb escoles i centres de teatre i de dansa, que els han servit per arribar fins als joves artistes.

Pocs gironins
També es van posar en contacte amb l’Associació Gironina de Teatre, per poder prioritzar les companyies del territori, però les convocatòria no ha tingut aquí gaire resposta, i les propostes que han arribat tampoc tenien la qualitat suficient. Per això, només hi ha una companyia gironina al programa, La Barroca, que presentarà el muntatge La Prima Donna, que recrea un càsting per seleccionar una padrina per un cicle d’òpera al Teatre Lliure.

Les sessions comencen a les 12 de la nit i són gratuïtes, un punt que cal tenir en compte en temps de crisi. A més, les responsables del festival auguren que "no seria estrany que alguns d’aquests artistes tornessin a Temporada Alta, i llavors se’ls haurà de veure pagant entrada". Per relligar-ho, presentar-ho i dinamitzar-ho tot plegat hi haurà l’E-Miliu, encarnat per el conegut actor còmic Pere Hosta.

publicat per
Sònia Tubert / Girona
www.lamalla.cat
2 de desembre de 2010

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...