21 de maig 2012

Tretze càpsules escèniques per a reflectir els problemes del Cabanyal




El “teatre de resistència” repetirà experiència en el barri valencià. El Festival Cabanyal Íntim portarà de nou les arts escèniques d'avantguarda a l'interior de les cases en perill de demolició, per a reivindicar la supervivència del conjunt històric.

D’ací a quinze dies, València comptarà, durant tres jornades, amb unes quantes noves sales de teatre. De l'1 al 3 de juny, el projecte social i cultural del Festival Cabanyal Íntim, que porta les arts escèniques a les cases amenaçades de desallotjament, convertirà el barri en l'escenari d'innovadores experiències teatrals. L'objectiu, reivindicar la supervivència del conjunt històric.

D'esta manera, el Festival, que va irrompre en 2011 com una aventura teatral pionera, arriba a la seua segona edició. Enguany, segons van explicar ahir els seus directors, Isabel Caballero i Jacobo Julio, durant la seua presentació, es prossegueix amb el mateix model. És a dir, “muntatges íntims i atrevits, d'uns vint minuts de durada, que utilitzen plantejaments singulars per a crear una proximitat amb el públic i que la seua temàtica estiga vinculada amb el barri i els seus habitants”.

“El cartell replega tretze micro espectacles que tindran com a escenari des dels dormitoris, salons o cuines fins a les terrasses o els patis de les cases”, expliquen els directors del festival.

Així, en esta ocasió, tretze peces d'art en viu tractaran de reflectir la degradació i abandó d'un barri a través del teatre, la dansa, el clown, la poesia o el cabaret. Amb això, “el cartell replega finalment tretze micro espectacles multidisciplinaris que tindran com a escenari des dels dormitoris, salons o cuines de les llars del barri fins a les terrasses o els patis” d'unes “cases, els propietaris de les quals han cedit de manera altruista per a les representacions”, van explicar Caballero i Julio.

Espectacle també de nit
Com a principals novetats, tots dos van destacar “l'augment de l'oferta escènica, el nombre de funcions i els horaris. Així, cada peça es representarà 8 vegades al dia, des de les dotze del matí fins a les vuit de la vesprada, la qual cosa permetrà un major flux de públic”. A més, el Festival incorpora en esta edició els Íntims a la nit, “amb els quals amplia l'oferta d'espectacles a la nit”, i en el qual presenta “el projecte europeu Live in the Living, fundat per l'holandés Rick Treffers, que portarà la música en directe a la intimitat del saló d'una de les cases del Cabanyal”.

Novetat també a destacar és el model de cofinançament d'esta edició, basat en el micromecenatge, i “l'èxit assolit del qual reflecteix l'interès dels valencians per la continuïtat d'un projecte que es realitza sense ajudes institucionals però amb el suport de l’Associació de Veïns Cabanyal-Canyameral i l'Associació de Comerciants del Cabanyal com a patrocinadors”, van afegir els directors del Festival. A més, la companyia organitzadora, Francachela, compta amb la col·laboració de la plataforma cívica Salvem el Cabanyal.

Precisament, un dels portaveus d'aquesta plataforma, Emiliano Martínez, va subratllar que “és un autèntic regal i un luxe que un Festival tan compromès i amb espectacles d'alta qualitat arribe a les cases del barri”. Per la seua banda, el poeta Francesc Aldeón, en representació dels propietaris de les cases, va expressar la seua “satisfacció” davant la consolidació d'un projecte “solidari que continua amb una nova edició com un cant a la llibertat i la dignitat”.

publicat per
17 de maig de 2012 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...