22 de juliol 2012

Teatre per Les Santes a Mataró : avui "El Mikado" de Sala Cabanyes




La Sala Cabanyes recupera El Mikado per Les Santes i el representa Teatre Monumental durant la Festa Major. Es tracta d’una opereta còmica de Gilbert i Sullivan, ambientada a Titipú, un poblet del Japó.
El Mikado que es podrà veure al Monumental és una versió modernitzada que la Sala Cabanyes reposa de nou, amb Marc Molina al capdavant. “El Mikado” ha guanyat diversos premis al Concurs de Teatre Amateur de Sant Feliu de Guíxols: millor obra, millor direcció (Marc Molina), millor actor principal (Ferran Camps), millor actriu principal (Patrizia Contini), millor escenografia i millor obra per votació popular. A més d’aquests sis guardons (d’un total de nou categories), en Xavier Codony va guanyar el segon premi en la categoria de millor actor de repartiment. Conservant l’essència d’haver estat creats com a una crítica a la societat anglesa del segle XIX, però tenint en compte que mantenen la vigència de representar estereotips.
Molina ha utilitzat la traducció que va fer Xavier Bru de Sala per Dagoll Dagom, que atorga al text un aire molt actual, però al mateix temps conserva la vessant satírica de l’original. Els textos de l’obra encara tenen vigència, són frescos i àgils. Les situacions que recreen ratllen, segons el seu director, l’absurd i cada cop es complica més el conflicte. Finalment però, s’acaba resolent amb un simple joc de paraules. Tot plegat combinat amb la refinada música de Sullivan. Pel que fa a la vessant musical, l’espectacle deixa un mica enrere el concepte operístic amb el que va ser concebuda i es basa en l’adaptació que va fer Joan Vives per Dagoll Dagom, on es respecta el caire clàssic de la instrumentació, però s’hi afegeixen alguns aspectes de música moderna. Estrenada per primer cop el 1885 a Londres, des d’aleshores no ha deixat de representar-se arreu del món.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...