26 d’agost 2012

FiraTàrrega 2012: propostes que només es podran veure a Tàrrega




publicat per www.firatarrega.com 24/08/2012 foto David Ruano

Dins d’un ampli catàleg d’espectacles de diferents gèneres escènics, es presenten propostes úniques i singulars

Com cada setembre durant els últims 32 anys, FiraTàrrega acull un públic fidel i a tots els que estiguin disposats a gaudir de les arts de carrer amb una selecció d’espectacles innovadors i de gran qualitat que inundaran els carrers,  les places i els espais escènics de la ciutat. Durant els dies 6, 7, 8 i 9 de setembre, companyies, professionals de les arts escèniques i espectadors es reuniran a Tàrrega per delectar-se amb la programació elaborada durant l’últim any per  celebrar una nova edició de la Fira.

Ens trobarem amb companyies consolidades, que tornen a la Fira per estrenar els seus espectacles, amb d’altres que s’apropen per primera vegada a FiraTàrrega amb propostes que trenquen barreres, que experimenten amb els llenguatges escènics. També podrem gaudir d’artistes novells que han treballat durant els últims mesos en la creació i producció dels seus espectacles amb la col•laboració de FiraTàrrega a través del Programa de Suport a la Creació.

FiraTàrrega 2012 presenta una programació basada en les arts de carrer sense deixar de banda propostes singulars i innovadores en sala. Teatre, dansa, circ... múltiples gèneres amb una especial atenció als formats híbrids. Espectacles que fomenten el diàleg, que estableixen una relació amb l’espai en el qual es desenvolupen. Una fusió de llenguatges que es veu molt incentivada per la incursió audiovisual i les arts multimèdia en el món de les arts escèniques.

Els britànics Wired Aerial Theatre seran els encarregats d’inaugurar FiraTàrrega 2012 amb l’estrena al nostre país d’ As the world tipped, una proposta que combina audiovisuals i teatre aeri per proposar una reflexió al públic sobre el canvi climàtic.

Una altra companyia internacional que també es presenta a FiraTàrrega per estrenar el seu espectacle és la belga Charleroi Danses, que ens sorprendrà amb una reflexió íntima sobre la memòria a través d’una performance coreogràfica única, realitzada mitjançant el moviment de les mans.

Els espectacles de sala ofereixen propostes molt potents i arriscades. És el cas de Marta Carrasco que representarà al Teatre Ateneu No sé si… un espectacle de dansa, paraula i gestualitat. La companyia holandesa Schweigman& també sorprendrà amb la seva última creació Zweep, un espectacle que apel·la als sentits amb una cuidada posada en escena.

FiraTàrrega també busca facilitar els processos de creació de les companyies a través del Programa de Suport a la Creació, dins del qual ens trobem una sèrie d’espectacles que creuen fronteres i ofereixen propostes molt elaborades i inusuals. Enguany FiraTàrrega ha apostat per la companyia Obskené, la qual ofereix una peça teatral que escull el carrer com a escenari per a fer-nos reflexionar sobre la xenofòbia des d’una visió contemporània. L’aposta per fomentar la creació continua amb la companyia Ferroluar, que oferirà al públic de la Fira una instal·lació protagonitzada per un robot en forma d’insecte gegant, la qual té com a resultat final la transformació de l’espai públic. TeatrodeCerca també forma part del Programa de Suport a la Creació. Ens presentarà Que vaya bonito (una de terraos), peça que es debat entre la intimitat del cinema i la proximitat del teatre.

Amb la finalitat de crear sinèrgies, diàlegs i internacionalitzar el mercat, FiraTàrrega participa en creacions transnacionals. Aquest any és l’edició dels països nòrdics. Sota el Focus Nòrdic, públic i professionals podran apropar-se al món escènic del nord d’Europa. Com a proposta artística, sota aquest programa trobem Bring the Ice. Companyies sueques, catalanes, daneses, fineses i franceses vinculades al centre de creació suec Subtopia presenten un cabaret de circ de carrer contemporani en un espai dissenyat per l’escenògraf Jordi Queralt. Un altre espectacle que tornar a posar de manifest la varietat i l’autenticitat de cada una de les propostes que conformen la programació de FiraTàrrega 2012.

Aquest només és un breu recorregut per la programació de la Fira, però encara hi ha moltes més propostes. Més de 60 espectacles de dansa, teatre, circ… (entre la programació oficial i els espais d’empresa) de carrer i de sala. Des de la pàgina web de FiraTàrrega (www.firatarrega.com) ja es pot descarregar tant el Programa Oficial com també pot fer-se efectiva la compra d’entrades anticipades per als espectacles de sala.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...