25 d’agost 2012

Reflexió artística sobre el maltractament infantil




publicat per : Per Ramon Texidó, a Calella, Cultura, Portada22 d'ago de 2012 http://diarimaresme.com

Un espectacle de teatre, ball, cant i música en directe farà una reflexió artística sobre el maltractament infantil. Es tracta de ‘Xíndria o el devorament de la criatura‘, una obra de Montse Turà Tresserras que serà interpretada pel grup iN-fuSió els propers 31 d’agost i 1 de setembre, a les 10 de la nit, al Teatre Orfeó de Calella.

És la primera vegada que Montse Turà, amb una llarga vinculació amb el món de l’espectacle, hi participa com a guionista i directora. L’autora va escriure aquest guió, inicialment cinematogràfic, l’any 1983; però, a causa de la duresa i surrealisme del seu contingut, no es va dur mai a terme. Un cop reconvertit per dur-lo a escena, el grup iN-fuSió de l’Associació Pro-Dansa, està a punt de fer l’estrena d’aquest guió, gairebé tres dècades després.

Segons Turà, ‘Xíndria o el devorament de la criatura’ és un espectacle metafòric amb tocs surrealistes, amb “unes belles imatges, amb alguns textos i música inèdits”; i, tot això, amb “un sabor especial cap a la reflexió sobre el maltractament infantil”. En l’obra “no hi ha un intercanvi de rols, sinó una barreja de tots ells”, apunta l’autora, i per tant no hi ha un sexe definit en cap moment. “Hi ha persones, sentiments, esperits i per sobre de tot nens innocents, possiblement fruit de l’amor però desgraciadament molts d’ells malmesos per l’egoisme humà”, subratlla.

L’equip de ‘Xíndria o el devorament de la criatura’ ha plantejat aquesta representació com “un repte creatiu, fer un còctel i donar vida a un espectacle”. Montse Turà ha destacat també que l’obra “no hagués estat possible sense les circumstàncies viscudes i sobre tot sense els actors, ballarins, músics, familiars i amics, que han posat fil a l’agulla”, juntament amb l’Ajuntament de Calella.
Per altra banda, el grup iN-Fusió ha nascut d’una barreja de disciplines que es porten a terme dins l’associació cultural sense ànim de lucre Pro-Dansa, on els seus integrants fan dansa, cant, música, imatge, teatre i interpretació. Aquest grup es va estrenar l’any passat amb l’obra FlashBack, a la Sala Mozart de Calella.

Fitxa:
Espectacle: ‘Xíndria o el devorament de la criatura’
Guió i direcció: Montse Turà
Ballarines: Eleonora Martínez i Jasna-Góra Picó
Balls Llatins: Lara Andreu i Toni Rios
Ball Flamenc: Jessy Llamas i Juan Heredia
Tango: German Bustos, Silvia Blanco i David Campassol
Preu: 5 euros (Entrades anticipades, Museu Arxiu de Calella)
Intèrprets:
Rafa Jiménez
Esther Llobet
Claudia Tarridas
Oriol Sauleda
Sadko Codesido
Caixa flamenca: Nono Salazar
Veu, guitarra i composició de: “El part” i “Al despertar”: Neus Borrell
Veu, guitarra i composició de: “Que bonic es estimar i “Alegria subtil”: Joan Sans
Cantant melòdic: German Bustos
Texts:
“Sol a medianoche”, “Abans de l’alba” i “Prop l’horitzó”: del llibre “recull” i altres, de Montse Turà;
Monòleg d’en Rafa, extret del llibre “Alas rotas” de Gibranh Kalil Gibranh
Manegament i marketing: Toni Pedraza
Event Pro Music: Joan Sans i Jordi Segura
SESI (suport a escenografia, so i il·luminació): Àngel Pigem

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...