25 d’octubre 2012

Teatre no tan aficionat




La 12a Mostra de Teatre exhibeix les millors obres de les companyies amateurs d'Horta-Guinardó
11 grups teatrals es reparteixen cinc escenaris del districte, alguns de centenaris

PUBLICAT PER WWW.ELPERIODICO.CAT LUIS BENAVIDES BARCELONA FOTO FRANCESC CASALS

Des del 6 d'octubre fins al diumenge 18 de novembre, les diferents companyies teatrals d'aficionats del districte d'Horta-Guinardó presenten les millors obres en el marc de la XII Mostra de Teatre. «En aquesta edició disposem de cinc escenaris diferents, que es reparteixen un total d'11 obres. Totes les companyies teatrals són d'aquest districte, a excepció d'Illets d'Abrera», explica Núria Font, presidenta de l'associació Lluïsos d'Horta i encarregada aquest any de la coordinació de la mostra.

Per Jordi Ibañez, actor i director de la companyia de teatre del Foment Hortenc, aquesta iniciativa cultural és important per als grups amateurs d'Horta-Guinardó perquè permet una mobilitat diferent: «Normalment estrenem les obres als nostres centres i després les portem a altres llocs, però mai dins del propi districte. D'altra banda, hi ha molts grups interessants que, si no fos per aquesta mostra teatral, no podríem veure».

Gairebé professional

Un dels trets diferencials d'Horta-Guinardó és la seva gran tradició teatral. «Al districte s'hi fa molt de teatre, durant tot l'any. De fet, molts dels grans actors del panorama nacional han sortit del teatre aficionat de les nostres sales», afirma Lluís Bou, conseller de Cultura d'Horta-Guinardó, que agraeix la feina de les entitats culturals per «mantenir la flama encesa». La coordinadora de la XII Mostra de Teatre a Horta-Guinardó considera que, en molts casos, l'única diferència amb el teatre professional és el volum de les produccions.

Per primera vegada, la mostra no serà gratuïta. Tres euros en tenen la culpa. «Continua sent una entrada barata, perquè el preu mitjà de l'entrada a taquilla durant l'any és de set o vuit euros», aclareix Font, que espera que el públic valori l'esforç que hi ha darrere de cada pujada de teló. «Tenim un públic fidel, però costa augmentar l'assistència perquè hi ha molta oferta d'oci. Potser l'augment dels preus del teatre professional ens acabarà beneficiant, però això està per veure», augura amb reserves Ibáñez, que l'11 de novembre presenta al Mas Guinardó La veritat d'Italo Svevo.

La modernització dels teatres, alguns de centenaris, hi ajudaria. «L'Institut de Cultura de l'Ajuntament (Icub) ofereix una línia específica d'ajudes per a l'adequació de locals, i des del districte estem treballant perquè les entitats puguin complir els requisits necessaris», explica el conseller de Cultura.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...