20 de juliol 2013

Escenaris per a totes les edats




publicat per
www.ara.cat
20 de juliol de 2013
Paloma Arenós
foto : Pere Virgili

MiniGrec: teatre per als més petits

Escenaris per a totes les edats MiniGrec: teatre per als més petits
Aquest juliol, Barcelona té, més que mai, escenaris per a totes les edats. Als molts atractius turístics i culturals que la ciutat ofereix, aquest mes se n'hi ha afegit un. Per primer cop en la seva dilatada història, el festival Grec de Barcelona ha incorporat el MiniGrec, una filial que ofereix 13 espectacles destinats a públic familiar i repartits per diferents teatres: Almeria, Guasch, Jove Teatre Regina, Tantarantana, Àtrium, Mercat de les Flors, Poliorama i La Puntual.

Els organitzadors han apostat per companyies catalanes -ho són totes menys l'anglès Rod Burnett i les marionetes The Punch & Judy Show- i per la varietat dels gèneres, ja que hi ha titelles, dansa, circ, musical i teatre, tant clàssic com més innovador.

Per què neix ara el MiniGrec? El seu codirector Lluís Juanet explica que "és una vella reivindicació del sector del teatre infantil i familiar". "Fa un parell de temporades -afegeix- des de Viu el Teatre i Teatre Obligatori vam impulsar el MiniBarcelona, un festival de teatre infantil que va anar força bé. Donats els resultats, vam proposar al director del Grec, Ramon Simó, incorporar-lo a l'edició d'enguany i ho va acollir amb molta il·lusió i empenta. El MiniGrec s'ha fet sense dotació econòmica, anem a taquillatge, però ja és un èxit que haguem arribat aquí".

Els vuit teatres barcelonins que habitualment ofereixen programació familiar s'han implicat a fons perquè tot rutlli. "Quan parlem de públic infantil -raona Juanet- molts diuen que és el públic del futur. No ho dubto. Però s'ha de treballar amb molta qualitat i exigència per consolidar el públic d'avui. Els nens són un públic sincer. Si no els agrada, donaran la tabarra als pares per marxar. Ara, si queden enganxats és molt gratificant com s'impliquen".

El MiniGrec compta amb tres estrenes, una de les quals és Perduts a la Viquipèdia , d'Anna Manso i Teresa Pombo, que s'ha pogut veure al Mercat de les Flors. L'obra explica l'aventura de dos estudiants d'11 anys, l'Ada i en Jaume (interpretats pels nens Jana Roa i Víctor Ortega), que tenen molt poques ganes de fer el treball que els ha encarregat la mestra sobre un científic que escullin. L'ordinador cau a terra i de dins en surt el mateix Albert Einstein perseguint el Neutrí, una petita partícula elemental que se'ls endú a l'interior de la Viquipèdia. Allà hi coneixeran el matrimoni Curie, Narcís Monturiol, Leonardo Da Vinci, Watt, Faraday i molts altres que els ajuden a tornar a casa aplicant el mètode científic. A més dels nens, l'espectacle està protagonitzat pels actors Ricard Farré i Arnau Puig i compta amb la col·laboració de Lloll Bertran, Santi Ibàñez i Josep Minguell.

Estrena doble

La peça ha estat una estrena al MiniGrec i també una estrena com a autora teatral per a l'escriptora, guionista, articulista i blogaire Anna Manso. Va ser un repte compartit. "El teatre sempre m'ha fet molt respecte i sense l'empenta i l'energia de la Teresa Pombo, la directora, no sé si m'hi hauria atrevit. El projecte parteix d'ella, de les seves ganes de fer un espectacle per a públic familiar que parlés de ciència i de fer-ho amb el màxim de professionalitat. Totes dues compartim escola dels fills i xerrant, xerrant, vam adonar-nos que compartíem moltes més coses. Les més importants: un respecte absolut pel públic menor d'edat i un sentit de l'humor molt pròxim", apunta. Perduts a la Viquipèdia és una bona excusa per apropar la ciència als nens. "És l'excusa i el repte. Generar curiositat, ganes de saber-ne més".

Oferta variada

A Manso la sorprèn per què s'ha trigat tant a muntar el MiniGrec, quan hi ha un públic

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...