31 d’octubre 2013

El Teatre Romea celebra 150 anys amb una festa i un documental




publicat per
25 octubre de 2013
L.S. Barcelona

El Teatre Romea celebra 150 anys amb una festa i un documental

El 18 de novembre del 1863 va obrir les portes el Teatre Romea, que prenia el nom d'un popular actor del segle XIX, Julián Romea Yanguas. És el teatre no líric més antic de Barcelona i un dels escenaris més importants per al teatre català. De fet, el 1867 es va passar a anomenar Teatre Català i el va gestionar fins a finals de segle Serafí Soler, Pitarra . Des de llavors hi va passar el més granat del panorama teatral: Margarida Xirgu, Enric Borràs, Joan Capri, obres de Sagarra, Guimerà, Rusiñol. Només del 1939 al 1946 es van deixar de fer textos en català. Després va continuar l'activitat, va acollir la companyia Adrià Gual i es convertiria en el Centre Dramàtic de la Generalitat del 1981 a 1998, embrió de l'actual TNC.

Des del 1999 gestiona el teatre l'empresa Focus, que és qui impulsa ara el 150è aniversari. L'acte central serà el 18 de novembre. Julio Manrique dirigirà un "acte d'amor al teatre" amb artistes còmplices de la sala, va explicar: "No serà un espectacle sinó una celebració. Llegirem textos i vull convidar els actors a demanar un desig". El 4 de novembre Lluís Permanyer farà una conferència sobre la història del Romea i la Filmoteca s'hi sumarà amb la projecció el 27 d'octubre de Maria Rosa , una pel·lícula de Cecil B. DeMille basada en el text d'Àngel Guimerà. Un altre dels esdeveniments importants serà el documental històric Romea, 150 anys , de Maria Gorgues i Carles Mestres, que s'estrenarà l'11 i 12 de novembre a la Filmoteca i el dia 23 al Canal 33.

Ahir hi va haver el primer acte d'aquest d'aniversari. Es van entregar tres reconeixements als artistes que més han treballat a la sala: l'actor Joan Borràs, l'actriu Teresa Cunillé i el director Esteve Polls, que no va recollir-lo en persona.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...