18 d’abril 2014

Teatre, música i... ¿circ?



publicat per
www.elperiodico.cat
16 abril de 2014
Helena López

Joaquim Mallén ha viscut els seus 55 anys al Fort Pienc. Ha estat, per tant, testimoni en primera línia de l'evolució de la Monumental, un equipament sense el qual no entén el barri. «Recordo que als anys 70 hi havia dues corrides a la setmana, els dijous i els diumenges, i això s'omplia de gent», explica. Escenari que no té res a veure amb el dels últims i agònics anys de vida taurina de l'espai, que únicament programava corrides dos mesos a l'any, i a les quals pràcticament només assistien turistes despistats. «Hi venien autocars de Lloret», explica Mallén. Des de la prohibició de les corrides de toros el gener del 2012, només entren i surten de l'espai els visitants atrets pel discret museu taurí, que segueix obert.

La principal preocupació dels veïns després del tancament -i fins i tot abans, quan ja tothom sabia que l'etapa com a temple de culte taurí tenia els dies comptats- era que no passés amb ella com amb Les Arenes. Que no caigués en l'oblit i acabés convertint-se en un niu de rates. El desig del veïnat és clar: que l'Ajuntament de Barcelona adquireixi l'espai i el converteixi en un equipament cultural «per a la ciutat», que formés una mena de virtuós trident amb el teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l'Auditori, els dos grans pols d'atracció cultural existents al barri. «El 2007 es va posar en contacte amb nosaltres l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya per proposar-nos convertir la Monumental en el circ estable de Barcelona, idea que ens va semblar boníssima», apunta Mallén, president de l'associació de veïns del Fort Pienc.

La idea del circ permanent, de plantar una gran carpa a dintre de la plaça, no es va arribar a materialitzar, però segueix al cap dels veïns, que ho veuen com una oportunitat de complementar el TNC i l'Auditori amb una oferta de circ enfocada a la ciutadania de Barcelona. «El que seria òptim és que, una vegada convertida en municipal, s'obrís un procés participatiu per escoltar totes les idees, però la del circ és una de les que veiem més clares», prossegueix Mallén.

Propostes variades

Ja abans de la prohibició, el líder d'ERC a l'ajuntament Jordi Portabella va presentar una arriscada proposta per traslladar els Encants Vells a la plaça de toros, projecte que no va quallar al ser rebutjat pels mateixos paradistes del mercat. Altres veus han proposat convertir el majestuós edifici en una mena de Catalunya en Miniatura.

Joan Farré, president de l'Eix Comercial Fort Pienc, està convençut que l'aposta del barri ha de ser convertir-se en un referent de les arts escèniques. Fugint de la temptació turística que deixen per a la veïna Sagrada Família i buscant el públic barceloní, atret per l'equipament cultural en què volen convertir la plaça, que ara com ara serveix de poca cosa més que de polèmic suport publicitari per a l'ajuntament (utilitza la protegida façana modernista per anunciar els talls de trànsit per les obres de desconstrucció del nus de les Glòries).

«Ja hem començat a treballar en la idea de crear una identitat de barri basada en les arts escèniques. De cara al mes de maig preparem la primera fira de les arts escèniques, en què treballem colze amb colze amb les entitats culturals del barri», explica el president dels comerciants, en la línia del que proposa l'associació de veïns.


«L'ajuntament hauria d'aprofitar l'impuls donat al pla de les Glòries per desencallar la Monumental. No s'entén que permetin tenir un espai tan emblemàtic com és aquesta plaça de toros tancat», conclou Mallén, que aprofita per demanar l'altra gran prioritat del barri: la construcció de l'institut Angeleta Ferrer.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...