20 de juny 2014

Deliri sobre Pitarra



Jordi Oriol pilota un joc teatral esbojarrat al TNC

PUBLICAT PER
WWW.ELPERIODICO.CAT
18 DE JUNY DE 2014
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA
FOTO :  Lluís Soler, Aina Sánchez, Marcel Borràs, Paula Malia i Nao Albet.
MAY / ZIRCUS - TNC

la desmesura acostuma a tenir mala fama en una etiqueta que no sempre és justa. Perquè resulten saludables aquells exercicis o pràctiques artístiques que no es posen límits, fins i tot a risc de poder perdre el nord. És per això que no es podia esperar més que un deliri agosarat, més aviat gamberro, de l'homenatge que el director Jordi Oriol i el poeta Josep Pedrals han aixecat al voltant de Serafí Pitarra, àlies de Frederic Soler (Barcelona, 1839-1895), considerat el fundador del teatre català. Safari Pitarra, a la Sala Tallers del TNC, recull l'esperit de les gatades i els singlots poètics de l'autor, definits per un humor corrosiu, paròdic i alliberat de qualsevol lligam. I també per un joc constant amb el llenguatge i amb el fet escènic.

La proposta, que tanca l'Operació Pitarra del primer any de Xavier Albertí al capdavant del TNC, es defineix per aquesta fidelitat i una trama embogida, lisèrgica, amb contínues bifurcacions i salts temporals. El còctel demana a l'espectador predisposició per deixar-se atrapar pel disbarat que se li presenta.

HUMOR ÀCID I DESIGUAL
Intentar explicar un argument de linealitat tan fracturada resulta impossible en una obra en què apareixen, per exemple, l'estàtua de Pitarra al final de la Rambla, dos suposats fills seus, una entrega d'un premi d'honor teatral, un robatori de l'estàtua a càrrec d'un col·lectiu xinès, un accidentat viatge en tren i un repàs episòdic a la biografia del protagonista. I condimentat amb constants dosis d'humor àcid, de musical de tercera, ocurrències d'encert desigual, pulles a referents molt actuals i una atmosfera de sèrie B.


Safari Pitarra no seria possible sense la complicitat total dels seus intèrprets. Nao Albet i Marcel Borràs estan en la seva salsa, i segur que també han ficat més d'una cullerada al guisat. Paula Malia, Aina Sánchez i Carles Pedragosa segueixen per la mateixa via, mentre que Lluís Soler encarna l'estàtua vivent i blanquejada de Frederic Soler. Poc es podia imaginar que un dia el gran actor de Manlleu participaria en una gatada tan estripada. Apoteòsic és el seu rap que tanca un muntatge que peca de ritme irregular, durada una mica excessiva i tal acumulació d'idees que arriben a aclaparar. Res d'això invalida la valentia de Safari Pitarra.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...