08 d’agost 2014

The Chanclettes: 20 anys trencant tabús



publicat per
www.ara.cat
2 agost de 2014
Antoni Ribas

La companyia celebra dues dècades d’activitat amb un nou espectacle a El Molino, ‘#Deputucool’

EL PODER D’UNA PERRUCA
D’esquerra a dreta: Josep Coll, Josep Maria Portavella i Xavier Palomino.

Teatre, humor, playback, música, coreografies, escatologia catalana i una mica de mala llet. La barreja efervescent de llenguatges i referents de The Chanclettes compleix 20 anys. Ha plogut molt des que van estrenar el seu primer espectacle al Cafè Teatre Llantiol, Multi-medias, però la cançó diu que 20 anys no són res i, amb un bagatge d’una desena d’espectacles més, la companyia segueix aixecant ben alt l’estendard del gènere que van inventar, el túrmix-playback.

Josep Coll, fundador de la companyia, i Josep Maria Portavella, artífex de l’èxit i la continuïtat del projecte, han portat el seus guions elaborats amb talls d’àudio extrets dels mitjans de comunicació i del cinema tant a sales de festa com a teatres. Però el que encara sembla provocador són els gags amb què van trencar tabús a les tardes de TV3, dins L’hora de Mari Pau Huguet i La columna. The Chanclettes mantenen viu el més genuí del Carnaval. Entre riallades i transvestits amb perruques, els ulls pintats i damunt unes sabates de plataforma, parlen de temes que no son frívols, des del culte exagerat a la bellesa fins a la independència de Catalunya, sense cap afany de transcendència i sense penjar-se medalles. “Sí que hi ha molta crítica social, un atac a la corrupció, a la monarquia, a la dreta recalcitrant espanyola i a la religió -explica Portavella-. Però la base sempre és que funcioni a nivell humorístic”, afegeix l’actor. Coll i Portavella defineixen l’esperit de la companyia com una barreja de “Heidi, Las chicas de oro, Sexo en Nueva York i Ningú és perfecte ”.

“The Chanclettes fan cabaret contemporani. No es queden en les cançons i les coreografies: tot està lligat”, diu l’actor Xavier Palomino, l’última incorporació de la companyia. Format a l’Institut del Teatre, l’actor assegura que amb The Chanclettes han recuperat l’esperit de joc a l’hora de fer teatre. Dos dels seus gags més memorables de l’últim espectacle, On the air, amb què van prorrogar els dilluns a la matinada a la Sala Metro, estaven dedicats al discurs en anglès d’Ana Botella per defensar la candidatura olímpica i les escoltes de La Camarga d’Alícia Sánchez-Camacho, caracteritzats com a dones barbudes fins i tot abans de l’impacte de Conchita Wurst.


“Ens sentim més còmodes en espais on el que diverteix no és exclusivament damunt l’escenari i també et pots prendre una copa i ballar”, afirma Portavella. Dimecres van començar a El Molino les funcions del seu nou espectacle, #Deputucool, i estarà en cartell tot l’agost. És un retrat de la societat actual amb el mateix ritme picat amb què els programes televisius enganxen el públic. “Abans podies dir que un dia era trist perquè havia passat algun fet dramàtic; ara es passa d’un tema a un altre en qüestió de segons”, diu Portavella. Tot i anar de bòlit, asseguren que “la companyia viu un dels seus moments més feliços”: “L’espectacle anterior i aquest són els que hem fet amb més il·lusió des que vam estrenar el primer”.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...