16 de setembre 2014

Joves de 30 anys al límit



publicat per
www.elperiodico.cat
7 de setembre de 2014
Marta Cervera

'La vida resuelta' treu suc del desencant d'una generació

foto : Els actors de 'La vida resuelta', Cristina Alcázar, Javier Mora i Adriana Torrebejano. JOAN PUIG

Assumir que la vida no és com un havia desitjat, deixar de somiar per mirar de cara la realitat és un pas difícil però inevitable. De tot això i molt més parla La vida resuelta, una comèdia protagonitzada per joves que ronden la trentena al límit que lluiten per aconseguir l'única plaça disponible que queda en una guarderia. L'obra, escrita per dos guionistes de les sèries Aída i 7 Vidas, Marta Sánchez i José Sánchez Oliva, s'acaba d'estrenar al Teatre Borràs. El repartiment també està trufat de cares populars: Carlos Santos (El tiempo entre costuras, Los hombres de Paco), Berta Hernández (Amar es para siempre, Tierra de lobos), Javier Mora (Los misterios de Laura, Aída), Adriana Torrebejano (Con el culo al aire, Tierra de lobos) i Cristina Alcázar (Cuéntame cómo pasó, Aquí no hay quien viva).

La majoria dels personatges tenen entre 30 i 40 anys, i se senten infeliços. «S'adonen que tenir una carrera o una família no garanteix res», explica el director murcià Juan Pedro Campoy. Un dels personatges, el gran, pateix complex de Peter Pan. S'acaba de separar de la seva parella i s'ha enamorat d'una noia que ronda la vintena. Un altre, que somiava a recórrer el món com a periodista, ha deixat la seva feina per cuidar el seu fill, nascut fruit de la seva unió amb una arquitecta que anteposa la seva professió a la família. La tercera candidata a la plaça a la guarderia, disposada al que sigui per aconseguir-la, com la resta, és una embarassada que va ser amiga del periodista.

RITME TELEVISIU

«Em vaig inspirar en històries que veia al meu voltant. Jo pertanyo a aquesta generació», diu el director. Seva és la idea original de l'obra, però el text el firmen Marta Sánchez i José Sánchez Oliva. «M'ha encantat col·laborar amb ells. Estan acostumats a treballar per a televisió i es nota en el ritme que imprimeixen a l'obra, que és molt dinàmica. La gent riu i li passa l'hora i mitja volant», afirma. L'última peça que va dirigir abans de La vida resuelta v a ser Perversiones sexuales en Chicago, de David Mamet. Però aquesta manera de treballar l'ha canviat. «Després d'això no em ve de gust tornar a treballar amb un text que no hagi contribuït a crear. Ja no em ve de gust», confessa. «S'han adaptat novel·les i pel·lícules al teatre. Em sembla normal treballar amb gent que domina el llenguatge televisiu», comenta el director. I no entén que certs puristes del teatre menyspreïn muntatges protagonitzats per estrelles televisives. «Els intèrprets de La vida resuelta han treballat molt al teatre i també al cine abans. I encara que no fos així, sortir a la televisió no ha de desmerèixer ningú: allà també s'actua, i molt bé».

L'escenografia és senzilla. Tot transcorre en una guarderia, un espai en què els personatges estan desubicats, i això reforça la idea del seu desemparament. «Quan ets petit et sents protegit», comenta Campoy. «Aquesta sensació és una cosa que un perd quan es fa gran i descobreix que no hi ha xarxa, que la vida és fruit de les decisions que un pren, per bé i per mal».


El públic riu encara que l'obra no tingui un final feliç. Potser a la sortida del teatre molts es faran les preguntes dels personatges i dubtaran sobre si realment han aconseguit obtenir allò que desitjaven ser quan fossin grans. De moment, la que sí que ho ha aconseguit és aquesta companyia que, des que va estrenar el muntatge fa un any al Festival de Teatre de San Javier, no ha parat. Ha fet gira per Espanya, temporada a Madrid i ara anima la rentrée teatral barcelonina.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...