14 de setembre 2014

Shakespeare i Joan Sales, plats forts del TNC



publicat per
6 de setembre de  2014
Antoni Ribas Tur

Xavier Albertí consolida el seu model i recupera el teatre de Palau i Fabre


Foto de família de la pròxima temporada del TNC. Hi haurà 175 artistes.

Xavier Albertí, el director artístic del TNC, es juga un sopar amb els espectadors que reconeguin algun fragment de les sarsueles catalanes de l’espectacle inaugural de la pròxima temporada del teatre: Per començar, sarsuela! “És un tast d’un patrimoni més que oblidat. No som conscients que va existir, tot i que es conserven més d’un miler de sarsueles en català”, va subratlla ahir Albertí per explicar la recerca exhaustiva que s’ha fet per aixecar aquest espectacle. Com Taxi... Al TNC! l’any passat, els beneficis obtinguts amb Per començar, sarsuela! es destinaran a entitats socials. L’any passat es van recaptar 50.000 euros gràcies a la complicitat dels artistes que apareixen als espectacles de la temporada.

La pròxima temporada del TNC inclou 22 espectacles, 20 dels quals són producció pròpia. A més de la sarsuela, Albertí recupera dos autors, Josep Palau i Fabre i Manuel de Pedrolo, històricament absents als teatre públics catalans. De l’autor de Poemes de l’alquimista es podrà veure Mots de ritual per a Electra, del 6 al 17 de maig del 2015; i de l’artífex de Mecanoscrit del segon origen, La nostra mort de cada dia, del 28 al 31 de maig. La programació també inclou un espectacle força esperat, la versió escènica d’ Incerta glòria, d’Àlex Rigola. L’espectacle estarà en la línia de l’aclamat i monumental 2666, basat en la novel·la homònima de Roberto Bolaño. Però en els últims anys les circumstàncies econòmiques han canviat, i Incerta glòria es farà a la Sala Petita, del 20 de maig al 14 de juny. Com a contrapunt, el TNC recupera, amb la complicitat de l’Esmuc, l’òpera bufa que Joan Sales i Joan Altisent van fer a partir de Tirant lo Blanc, En Tirant lo Blanc a Grècia. Es va estrenar el 1958 al Romea i des d’aleshores no s’havia representat. I la ITNC Jove Companyia desembarcarà a la Sala Tallers del 18 de febrer al 19 de març amb una posada en escena de Tirant lo Blanc.

La desfeta del teatre català

Albertí ha titulat la seva tasca de recuperació patrimonial d’aquesta temporada L’origen de l’oblit, una referència als efectes nefastos que la Guerra Civil va tenir en el teatre català. “Els autors dels primers 30 anys del segle estaven a l’exili, i també s’obliden els autors satírics de la tradició”, va dir Albertí. Un referent de l’Espanya que va combatre el franquisme des de l’art és el cantant Paco Ibáñez. El 25 de novembre desembarcarà a la Sala Gran per presentar Vivencias, un concert que només farà a Barcelona, Bilbao i París, amb el qual repassa la seva trajectòria artística.

La recuperació del llegat de Serafí Pitarra la temporada passa va deixar una joia teatral, la versió de Liceistes i cruzados dirigida per Jordi Prat i Coll. Com que només es va poder veure durant pocs dies, aquest any farà temporada, del 9 d’octubre al 9 de novembre. A continuació, el 15 d’octubre, la Compañía Nacional de Teatro Clásico s’instal·larà a Barcelona amb la seva adaptació de les Comedias bárbaras de Valle-Inclán. L’espectacle porta per títol Montenegro, és el retrat de l’apogeu i de la decadència d’una estirp i està dirigit per Ernesto Caballero.

A l’altre extrem del patrimoni hi ha els nous valors. L’11 de juny del 2015 s’estrenarà La mancha, un text que l’autor, Albert Lladó, va fer arribar al TNC a través de la bústia digital de recepció de textos teatrals de la casa. La família -com la temporada passada va ser-ho el concepte de frontera- serà el leitmotiv dels pròxims espectacles. Se’n poden trobar lectures molt diverses: per exemple, la parella que protagonitza El president, un Bernhard implacable i tot un repte per a Carme Portacelli, Francesc Orella i Rosa Renom. O la d’ El somni d’una nit d’estiu, de William Shakespeare, que Albertí creu que a més de ser una comèdia, en el fons de l’obra “hi ha les pulsions sexuals de l’adolescència, a partir de les quals es fabriquen els mecanismes de perversió de la nostra societat”. La dirigirà Joan Ollé a la Sala Gran i es podrà veure del 19 de novembre al 18 de gener.Per la seva banda, No feu bromes amb l’amor, el clàssic d’Alfred Musset, és crític amb els matrimonis de conveniència. En canvi, els protagonistes de l’obra que el TNC ha encarregat a Narcís Comadira, L’hort de les oliveres -un títol amb ressons de Txékhov-, són una nissaga consolidada, els Bofill. El director de l’obra serà Xavier Albertí i es podrà veure del 13 de maig al 28 de juny a la sala Gran.

El futbol vist per Cesc Gelabert

Després de Musset, un clàssic del segle XIX, el 12 de febrer Lluís Homar portarà a la Sala Gran un altre clàssic, però en aquesta ocasió contemporani, Eduardo de Filippo, l’autor d’un dels grans èxits de la història del TNC, Dissabte, diumenge i dilluns. El cofundador del Teatre Lliure dirigirà L’art de la comèdia i també formarà part del repartiment. En el terreny de la dansa, el 22 de gener s’estrenarà Foot-ball, la visió personal del món del futbol del coreògraf Cesc Gelabert.


El pressupost per a activitat del TNC per al 2014 és de 9,6 milions d’euros, 7,1 dels quals són aportació de la Generalitat, i està previst que el del 2015 es mantingui. Per acabar, Albertí va tancar la polèmica de l’escassa remuneració dels membres de la ITNC. Va explicar que es reduiran les promocions de graduats de l’Institut del Teatre que en podran formar part i que els sous s’ajustaran al conveni del sector.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...