12 de setembre 2014

Shakespeare, Joan Sales i Palau i Fabre, a la pròxima temporada del TNC



publicat per
5 de setembre de 2014

El teatre de les Glòries també estrenarà la versió escènica d''Incerta glória', d'Àlex Rigola i un muntatge del coreògraf Cesc Gelabert sobre el mon del futbol

Foto : Carme Elias i Maria Molins caracteritzades per a la imatge promocional de l'espectacle 'Purga' / DAVID RUANO/TNC

La pròxima temporada del Teatre Nacional de Catalunya, presentada aquest divendres, inclourà 22 espectacle, 20 dels quals són produccions pròpies. Al llarg de l'any passaran pel teatre de les Glòries 175 artistes. Entre els plats forts hi haurà versió escènica d'Incerta glòria', d'Àlex Rigola; 'Somni d'una nit d'estiu', de Shakespeare, i dirigida per Joan Ollé; 'L'art de la comèdia', d'Eduardo de Filippo, dirigida per Lluís Homar, i 'El president', un text molt exigent amb els actors de Thomas Bernhard. El dirigirà Carme Portacelli i el protagonitzaran Francesc Orella i Rosa Renom. Pel que fa a la dansa, Cesc Gelabert s'endinsarà amb el món del futbol amb l'espectacle 'Foot-ball'.

La temporada arrencarà amb 'Per començar, sarsuela!', un espectacle benèfic en la línia del que va encetar la temporada passada. Es rescataran de l'oblit fragments de peces de sarsuela catalana, "un gènere no només oblidat a Catalunya, sinó fins i tot negat", ha assenyalat Albertí abans de recordar que es conserven actualment més d'un miler de sarsueles escrites en català.

El Centro Dramático Nacional desembarcarà al TNC amb 'Montenegro', una adaptació de les 'Comedias bárbaras' de Valle-Inclán dirigida per d'Ernesto Caballero.

La música tindrà un protagonisme especial a la Sala Gran amb 'Vivències', el concert amb què Paco Ibañez celebrarà el seu vuitantè aniversari i el mig segle que va dedicar a Federico García Lorca.

La programació de la Sala Petita s'iniciarà al novembre amb 'Sala de miralls', una obra d'Esteve Miralles i Albert Arribas a partir dels darrers dietaris de Feliu Formosa.
A la Sala Petita també es podran veure 'Purga', de Sofi Oksanen, dirigida per Ramon Simó i la versió teatral d'una de les grans novel·les de la literatura catalana, 'Incerta glòria', dirigida per Àlex Rigola. El dramaturg i director Josep Maria Miró hi dirgirà 'El carrer Franklin', un text còmic de Lluïsa Cunillé sobre els desnonaments.

Al tram final de la temporada, el TNC recuperarà l'oblidat teatre català dels anys 40 i 50 amb tres peces: 'Mots de ritual per a Electra', de Josep Palau Fabre, dirigit per Jordi Coca; 'La nostra mort de cada dia', de Manuel de Pedrolo; i "Malgrat això, hi va haver un moment en què tot va ser possible", de Josep Maria Muñoz Pujol. Totes tres es podran veure a la Sala Tallers.

La temporada del TNC es tancarà amb 'La mancha', d'Albert Lladó, seleccionat entre els 90 textos enviats per joves dramaturgs dins de la bústia digital obert pel teatre per rebre obres inèdites.

Després de l'experiència del primer any de la jove companyia del TNC, l'ITNC emprendrà al febrer 'Tirant lo Blanc' a la Sala Tallers.


Sol Daurella, presidenta del consell d'administració del teatre, ha avançat que la mitjana d'ocupació del teatre en la temporada passada va ser del 70 %, que va suposar "una tendència a l'alça", i que en la temporada que ve es mantindran els preus.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...