12 de setembre 2014

Temporada Alta creix i s’escampa per Girona



publicat per
4 de setembre de 2014
Núria Juanico
Girona
  
L’ambició de Temporada Alta augmenta any rere any. La 23a edició del festival tindrà 90 espectacles de 19 països diferents, 122 funcions i 26 estrenes, 7 de les quals a Catalunya i 14 a l’Estat espanyol. Són xifres que superen les edicions anteriors de la iniciativa, amb l’objectiu d’equiparar la programació de Temporada Alta a la de “qualsevol gran festival d’un país”, ha explicat el director del certamen, Salvador Sunyer.

foto : 'Macbeth' de Brett Bailey / NICKY NEWMAN

De fet, Temporada Alta arriba amb el repte de “dibuixar les arts escèniques del futur” en una edició “potent” que, segons Sunyer, “és la millor en termes d’espectacles” i que es vertebra sobre tres eixos: una programació internacional de qualitat, donar suport als autors catalans i impulsar la creació.

Així, el festival creix en número de muntatges però també incrementa els espais escènics. La programació “no es limita només als grans temples de les arts escèniques, sinó que s’apropa a entorns urbans allunyats”, ha assegurat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont. I és que les propostes de Temporada Alta es repartiran per 24 espais, entre els quals hi ha les biblioteques de Girona, el Teatre Municipal de Salt i La Factoria de Banyoles (que, per primera vegada, acollirà un muntatge del festival). “Volem ser un oasi dins la situació difícil que estem vivint”, ha afirmat Sunyer, que també ha remarcat les 27 coproduccions de l’edició d’enguany.

L’espectacle One-hit Wonders de la ballarina Sol Picó donarà el tret de sortida al festival el 3 d’octubre. Trencant amb la tradició d’inaugurar Temporada Alta al Teatre Municipal de Girona, el muntatge s’estrenarà a la sala Planeta. Sunyer ha explicat que és una opció “no previsible” i que busca “donar visibilitat” a les obres i als gèneres amb menys ressò. Aquest any, Temporada Alta compta amb un pressupost de 2.683.700 euros, dels quals 560.000 es destinen a la producció d’espectacles.

Pluja d’estrelles internacionals

La programació d’enguany brilla per les propostes internacionals. El britànic Peter Brook portarà El vestit (The suit), una proposta que ha entusiasmat els Estats Units i França. En paral·lel, Christoph Marthaler dirigirà la surrealista i poètica King size i el director Brett Bailey transportarà l’òpera Macbeth de Verdi a l’Àfrica postcolonial. També trepitjarà el festival la peculiar proposta del polonès Krystian Lupa, que adapta la novel·la de Thomas Bernhard Tala a dalt de l’escenari amb un muntatge de quatre hores.

Una de les propostes més rellevants de l’Amèrica Llatina és I si elles marxessin a Moscou? de la directora Christiane Jatahy, que s’ha basat en Les tres germanes de Txékhov per crear un espectacle de teatre i cinema en paral·lel. També destaca el muntatge Teixint la pau (Knitting peace) dels nòrdics Cirkus Cirkör i Cop fatal (Coup fatal) del francès Alain Platel.

De casa nostra

El talent català no es queda enrere dels muntatges internacionals i també es fa un espai a la programació de Temporada Alta amb 52 espectacles d’autors de casa. Un d’ells és Terra baixa & Lluís Homar, en què l’actor Lluís Homar fa tots els papers de Terra baixa en un monòleg sorprenent que parteix de l’obra d’Àngel Guimerà i que s’estrenarà al festival. Dos grans noms de l’escena catalana com Joel Joan i Josep Maria Pou compartiran escenari a Prendre partit (Taking sides) i Magda Puyo dirigirà el trencador muntatge Confidències a Alà, que gira al voltant d’una prostituta islàmica.

Els joves dramaturgs Nao Albet i Marcel Borràs presentaran Los Esqueiters i la figuerenca Angélica Liddell portarà Tandy (Del cicle de les resurreccions). A més, es podrà veure la particular proposta de Jordi Casanovas Ruz-Bárcenas, que el dramaturg va crear basant-se en les declaracions de l’interrogatori a Luis Bárcenas. Una altra de les estrenes destacades és El president, que protagonitzen Francesc Orella i Rosa Renom sota la batuta de Carme Portaceli. També s’han programat muntatges que ja han passat per les cartelleres com Traduccions / Translations, Els dies feliços, Acorar, Cels i Dones com jo.


Més enllà del teatre, el festival aposta pel cinema amb la projecció de la nova pel·lícula d’Isaki Lacuesta Murieron por encima de sus posibilidades i La fossa, de Pere Vilà Barceló, entre d’altres. En música, passaran pel certamen Els Amics de les Arts, Yann Tiersen, Adrià Puntí, Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Refree i Cor de Teatre, que presentaran l’espectacle Allegro dirigit per Paco Mir. Temporada Alta tindrà lloc del 3 d’octubre al 8 de desembre i les entrades es poden comprar a partir de la setmana vinent.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...