18 d’octubre 2014

Echanove torna dòcil



publicat per
www.elperiodico.cat
14 octubre de 2014
Imma Fernández

L'actor interpreta amb María Galiana 'Conversaciones con mamá'

María Galiana i Juan Echanove, en una escena de l'obra que dirigeix el mateix actor, basada en una pel·lícula de l'argentí Santiago Carlos Oves.
Li venia de gust amansir la fera escènica que porta dins, com va demostrar en aplaudides creacions com El cerdo. Sempre passejant pel submón de l'ésser humà; pel penya-segat de la depravació, diu. O sigui, assassins, delinqüents, ments recargolades. Ara Juan Echanove torna a enfilar-se als escenaris portant el vestit fet a mida d'«una bona persona, amb bons sentiments», declara. Arriba demà al Teatre Goya amb Conversaciones con mamá, obra basada en la pel·lícula de l'argentí Santiago Carlos Oves que ha adaptat Jordi Galceran i dirigeix el mateix actor. Estarà fins al 30 de novembre compartint xerrades amb María Galiana, la seva mare a la funció.

Va ser la mateixa actriu sevillana, companya de repartiment a la sèrie Cuéntame, qui li va proposar a Echanove pujar junts a l'escenari després de veure'l en el seu últim muntatge, Desaparecer, de Calixto Bieito. «El text de Galceran em va semblar exactament el que buscàvem. Una comèdia transcendent, amb suc, no un simple entreteniment de riure fàcil», valora l'actor i director d'una obra que reflecteix una generació d'avis que han hagut de carregar els errors i capritxos dels seus fills. «Ara, amb les penúries econòmiques, ja no es tracta solament d'haver de portar els nens a la guarderia perquè els pares estan treballant, és que a sobre les han de pagar ells. ¡Clama al cel!».

En la funció, l'intèrpret madrileny és Jaime, un acomodat pare de família a qui se li acaba la sort. Acomiadat de la feina, el xalet i els luxes perillen. La solució passa per vendre la casa on viu, en feliç independència, la seva mare. Li demana que se'n vagi a viure amb ell i la seva família, sogra inclosa. Però no és un mal home, el defensa Echanove, encara que ell mai li faria una cosa així a la seva mare. «A Jaime li passa que no té personalitat, sempre l'han dirigit, ara ho fa la seva dona». En el fons, afegeix, es tracta d'una «comèdia romàntica, amb càrrega emocional». La bondat acaba il·luminant la platea, diu.

VALORS EN JOC / L'actor sosté que el teatre, incloses les comèdies, ha de ser un mirall de la realitat. I aquesta obra, més enllà d'incidir en els valors i les prioritats de la vida, planteja un interrogant crucial. «¿Som conscients dels desitjos i les necessitats de la gent gran?».


Echanove, que assumeix la seva segona direcció escènica, es defineix com un director «rigorós». «M'agrada la feina ben feta, igual que a Galiana, per això treballem molt bé junts». Ja van ser mare i fill en dues pel·lícules (Suspiros de España y Portugal i La noche más larga) i comparteixen l'èxit de Cuéntame, encara que tot just han coincidit en un grapat d'escenes. Un èxit que ell atribueix a la identificació del públic «amb un retrat del seu passat pròxim» i que l'ha apartat del cine. «És difícil de compaginar, però espero rodar La gandula, de Sigfrid Monleón. M'encanta, va sobre dolents i inadaptats dels anys 60 i 70». L'actor recuperarà, doncs, la fera que porta dins.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...