12 de novembre 2014

El festival de teatre per a infants més gran d'Europa celebra deu anys al Teatre de l'Aurora



publicat per
http://www.teatreaurora.cat

La sala igualadina torna a ser, aquest cap de setmana, un dels escenaris d'El Més Petit de Tots, el festival internacional d'arts escèniques per als més petits (0-5 anys). S'hi podran veure una producció de l'artista igualadí David Ymbernon i un espectacle de la prestigiosa companyia Grupo Sobrevento, del Brasil.

El Més Petit de Tots es fa gran. El festival internacional d'arts escèniques per als més petits (0-5) arriba aquest any a la seva desena edició, i ho fa creixent una mica més: estenent-se a 10 teatres, de 10 ciutats, per celebrar els 10 anys. El festival, que va arrencar el passat dissabte i que s'allargarà fins el 23 de novembre, arriba aquest cap de setmana al Teatre de l'Aurora d'Igualada, on es podran veure dues propostes: l'espectacle Latung la la diu que el pes petit és el pes més gran de tots, de l'igualadí David Ymebrnon; i El meu jardí, de la prestigiosa companyia Grupo Sobrevento, del Brasil. La celebració del festival a Igualada compta amb el suport de la clínica dental juvenil Boca a boca, de la capital de l'Anoia.

Deu anys. Deu ciutats. Deu teatres

El festival El Més Petit de Tots va néixer el 2005 promogut per la LaSala Miguel Hernández (Sabadell) amb una clara vocació internacional i de creixement al territori. El primer teatre que s'hi va afegir va ser el Teatre de l'Aurora i, més endavant, el Mercat de les Flors (Barcelona), el Teatre Municipal (Benicàssim), el Teatre Principal (Olot), el Teatre de l'Escorxador (Lleida), el Teatre-Auditori (Sant Cugat), i el Teatre Clavé (Tordera). Enguany també s'hi afegeixen Teatres de Tarragona i el Teatre-Auditori de Granollers.

Òscar Balcells, director del Teatre de l'Aurora, remarca que "la suma de deu teatres i de deu municipis permet poder programar espectacles de qualitat i espectacles internacionals, que de manera individual ens seria impensable fer-ho. Creant aquestes sinergies amb deu teatres ens permet que aquests espectacles es puguin veure arreu de Catalunya". En aquest sentit, Eulàlia Ribera, directora del festival, assenyala que "estem molt contents d'haver arribat als deu anys en un moment en què és tan difícil poder tirar endavant projectes culturals de qualitat per aquest públic tan jove. Això no seria possible sense la complicitat dels deu teatres, que fem pinya, que sumem i que anem creixent i millorant".

El festival per als més petits més gran d'Europa

El festival és un aparador per a mostrar creacions artístiques de qualitat i de proximitat i un referent per aquest sector artístic. El festival El Més Petit de Tots és una mostra d'espectacles i experiències pensades pels més petits, pels que tenen menys de 5 anys. Amb un ritual, una durada, una concepció de l'espai diferents. Amb aforaments reduïts, on tot es veu de molt a prop i on tot es viu molt intensament; on hi caben i es barregen tots els llenguatges: la música, el teatre, la dansa, l'audiovisual, el joc, etc. Tal i com explica Òscar Balcells el festival "està especialitzat en espectacles pensats per aquestes edats, amb companyies que s'han anat especialitzant, creant espectacles molt acurats, molt pensats en aquest públic: amb poc text, molt visuals, en què la música té un paper molt important, amb una durada ajustada a les edats i en uns espais reduïts, com és el cas del Teatre de l'Aurora, afavorint que els nens estiguin molt a prop de l'escena". El director de la sala independent igualadina afegeix que "d'aquesta manera, el públic viu una gran experiència, tant pels nens que viuen la seva primera experiència com a espectadors, com també ho és pels pares, que gaudeixen tant o més que els més petits".

Des dels seus orígens, el festival ha tingut una clara vocació internacional i en aquesta desena hi haurà una àmplia participació de companyies estrangeres. S'hi podran veure espectacles del Quebec, França, Holanda, Brasil, Alemanya, Itàlia, així com espectacles del País Basc –on enguany el festival també s'estén amb el petit festival Txiki, Txiki, Txikia- i Catalunya. El festival també produeix un espectacle de creació pròpia, Little Night. El festival El Més Petit de Tots és, segons Ribera, "el més gran d'Europa per a aquesta franja d'edat".

L'univers creatiu de l'igualadí David Ymbernon, a escena per primera vegada a Igualada

En el marc del festival El Més Petit de Tots tindrem l'oportunitat de veure, per primera vegada als escenaris d'Igualada, un espectacle de David Ymbernon. L'igualadí presenta Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots, l'espectacle produït en la passada edició del festival. Ymbernon convida als més petits -i als més grans- a viatjar pel seu fascinant univers creatiu en un espectacle visual, màgic i sorprenent. Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots és una obra sense història, sense arguments, un espectacle especialment pensat per als més petits, però amb el que gaudirà el públic de totes les edats. Eulàlia Ribera defineix aquest espectacle com a "l'art del David en moviment, un espectacle que conté tota la seva màgia i el seu poder". La directora del festival recorda que "l'experiència de l'any passat va ser brutal, ens nens flipaven. L'espectacle no té voluntat d'explicar cap conte sinó que es basa en aquest flotar a través de tots els elements que fa servir el David".

Latung La La diu...

La prestigiosa companyia Grupo Sobrevento apropa la música, les imatges i els colors del Brasil als més petits

El Grupo Sobrevento, una de les companyies més prestigioses del Brasil, presenta al Teatre de l'Aurora El meu jardí, un espectacle que es nodreix d'elements visuals i sonors de la cultura brasilera, alegres i vitals, per explicar com un desert es pot convertir en un jardí. L'espectacle té una mica de text, que la companyia "ha fet l'esforç d'adaptar al català", tal i com assenyala Eulàlia Ribera, afegint que "aquest és un espectacle molt brasiler, que ens apropa a la cultura i la manera de fer del Brasil". En aquest sentit, Òscar Balcells destaca "que és un espectacle molt visual i amb molta música en viu".

El meu jardí

"Com més aviat es comença, millor": La clínica dental juvenil Boca a boca, patrocinadors del festival a Igualada, sortegen vals per l'atenció odontològica entre el públic del festival

La celebració de la desena edició del festival El Més Petit de Tots al Teatre de l'Aurora compta enguany amb el suport de la clínica dental juvenil Boca a boca, d'Igualada. Durant els dos dies de festival, el públic podrà omplir una butlleta per participar en el sorteig de dos tractaments odontològics per a dos nens o nenes, que contemplen les revisions i, si s'escau, els tractaments, fins que compleixin cinc anys. La Dra. Anabel Villa, responsable sanitària de la clínica dental juvenil Boca a boca, assenyala que "una de les principals premisses del nostre centre és la prevenció bucal, la boca és la porta d'entrada de la salut del cos i igualment pensem que la cultura és la porta d'entrada del coneixement i de la salut intel•lectual de les persones. En un cas com en l'altre estem convençuts que com més aviat es comença, millor. La salut és un hàbit i també ho és la cultura. Això ho fa molt bé aquest festival, des dels zero anys, igual que ho procurem fer aquí al Boca a boca". Òscar Balsells assenyala que "és molt lloable que hi hagi empreses privades que es prestin a col•laborar amb esdeveniments culturals a la nostra ciutat. Gràcies a ells el festival pot tirar endavant". La clínica dental juvenil Boca a boca està situada al Passeig Verdaguer, 55, d'Igualada. Més informació a www.bocaaboca.cat


Horaris i venda d'entrades

Les representacions de Latung La La diu que el pes petit és el pes més gran de tots es faran dissabte 15 de novembre a les 12 h. i a les 18 h. mentre que les d'El meu jardí es faran el diumenge 16 de novembre, també en dues sessions: a les 12 h. i a les 18 h.  Les entrades  8€ (adults) i 6€ (nens) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l'Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075 exclusivament els dijous de 19 a 20 h.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...