29 de novembre 2014

Temporada Alta balla amb la 'festa barrocafricana' de 'Coup fatal'



publicat per
http://www.aragirona.cat
28 de novembre de 2014

El contratenor Serge Kakaudji és l'encarregat de posar la veu a l'espectacle

Alain Platel dirigeix una obra que fusiona música i ball a 'Coup fatal' © ACN

Alain Platel i Serge Kakudji tornen a coincidir i, de nou, els dos artistes són capaços de tirar endavant una creació genial, imprevisible i multicultural. Un "cop fatal" a les convencions teatrals. Després de sorprendre a Viena i al Festival d'Avinyó, retornen al Festival Temporada Alta amb un muntatge que després d'estrenar-se a Salt - per primer cop a tot l'Estat- recorrerà alguns dels escenaris més importants d'arreu d'Europa.

'Coup fatal', cop fatal en català, es tracta d'un muntatge que va sorgir d'una idea del mateix contratenor congolès i Paul Kesterns. L'obra compta amb la direcció musical de Fabrizio Cassol, que va composar les músiques de l'òpera Macbeth, un muntatge que també es va poder veure ara fa unes setmanes dins del festival gironí. L'espectacle fusiona música, ball, obres barroques i cançons tradicionals congoleses. Una mescla explosiva i multicultural que trenca motlles i fronteres. Mitjançant una orquestra de dotze músics de Kinshasa, Platel ofereix una obra on sobren les paraules i que s'intenta aproximar al present que viu actualment el continent africà.

La idea original de l'obra se li va acudir a Kakudji quan després d'estudiar òpera a França va tornar al seu Congo natal i va constatar que si volia fer concerts de música barroca al seu país els havia d'adaptar una mica als gustos musicals dels congolesos. És aquí on va afrontar un repte que va aconseguir tirar endavant "fusionant" la "música acadèmica" que havia après a Europa amb els ritmes de la seva infància fent aflorar "el matrimoni que ell feia temps que duia dins". "Per a mi va ser molt difícil buscar una fórmula per fer comprensible alló em sortia de dins d'una manera natural", explica Kakudji.

"Procés alliberador"

El protagonista de l'obra afegeix que per a ell la creació del muntatge ha estat un "procés alliberador". "Quan vaig tornar al Congo la gent em deia que havia canviat, que ja no era com ells i, en aquest temps, he hagut de fer un procés per no sentir-me estrany a tots dos llocs", comenta. Kakudji recorda que durant les primeres representacions "molta gent ens mirava com si fóssim un meteorit d'un altre planeta" però, en el fons, l'espectador es sentia representat. "No som tant diferents, els europeus i els africans", subratlla.

Per dur l'espectacle a Europa, el contratenor i protagonista de 'Coup fatal' assegura que el paper del seu director, Alain Platel va ser "primordial" perquè va ser capaç de canalitzar "el volcà d'energia africana" i estructurar-ho tot "en un espectacle comprensible i atractiu per a l'espectador". El contratenor assegura que li encanta participar en un projecte d'aquestes característiques que li permeten barrejar estils i cançons ja que l'obra versiona peces de quatre grans compositors clàssics: Handel, Monteverdi, Vivaldi i Bach.

L'escenografia és un altre punt a tenir en compte. Ha estat dissenyada amb la col·laboració de l'artista Freddy Tsimba. El muntatge va originar-se com una part del Connexion Kin, el Festival de les Arts KVS de Kinshasa. Va ser allà quan Paul Kerstens - coordinador de KVS Congo- i el mateix Serge Kakudji van demanar a tota una sèrie de músics creatius de Kinshasa que treballessin amb diverses àries barroques. Després de practicar i diverses actuacions a l'Àfrica, l'equip es va veure preparat per fer el salt internacional.

Cantar i ballar, dues cares de la mateixa moneda

Pel que fa a la presència de la dansa a l'espectacle, Kakudji assegura que per a ell i per la majoria de congolesos la música i la dansa sempre van units perquè "formen part de la forma de viure d'un poble que viu el present al màxim perquè no té futur". Una manera de viure que ve marcada també per la inestabilitat política i la manca de llibertat d'expressió. "Per a nosaltres els congolesos, cantar i ballar ens permet expressar-nos i ser lliures", explica.


L'obra és podrà veure a l'Espai el Canal demà divendres a les nou del vespre i dissabte a les sis de la tarda en el que suposa la seva estrena a l'Estat. L'espectacle té una durada de una hora i 45 minuts.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...