17 de desembre 2014

El teatre televisiu s'apodera de la Rambla



publicat per
www.elperiodico.cat
10 de desembre de 2014

El Club Capitol estrena 'Show APM?' i el Principal acull actors de 'Polònia'

A més a més d'estar plena de turistes, la Rambla ha estat envaïda per personatges i actors televisius amb diverses propostes d'humor. Al Poliorama resideix Polònia amb el musical La independència tenia un preu; molt a prop, al Club Capitol, hi ha els nois d'APM? i, al final del passeig, al Principal, hi actuen tres actors de Crackòvia i Polònia; Cesc Casanovas, Miquel Ripeu i Elias Torrecillas ofereixen Tot bé, gràcies.

Aquesta obra que avui s'estrena parteix de monòlegs però va més enllà. «És un muntatge en què tres homes parlen de coses molt quotidianes. Cadascun se centra en un tema», explica Edu Pericas, director d'aquesta proposta. Casanovas comenta com és de complicat fer vacances sol. La neura de Ripeu és la dificultat de trobar un bar normal a Barcelona. I Torrecillas lamenta com és de complex intentar viure al marge de la moda en una societat que tendeix a etiquetar-ho tot. «Si portes barba, ets hipster; si t'agrada la verdura és que t'has tornat vegetarià», diu Pericas, que té la missió d'intercalar els tres monòlegs per guanyar dinamisme. «El repte era transformar-ho en un element teatral. Hem incorporat noves escenes per capgirar l'anterior proposta amb una dramatúrgia nova», explica. Ara els personatges interactuen entre ells, intervenen en els monòlegs dels altres potenciant l'humor. «En l'obra apareixen més de 100 personatges que es reconeixen només per la veu i els gestos. No hi ha canvis de vestuari i en escena només comptem amb dues cadires i una caixa», resumeix.


El programa d'humor APM (Alguna Pregunta Més?), que com a la tele es nodreix del zàping per treure suc de situacions absurdes, acaba de pujar a escena de la mà de Josep Maria Mestres. El director, que en les últimes temporades ha muntat Diparara/agafa el tresor/repeteix, de Mark Ravenhill. i La cortesía de España, de Lope de Vega, entre altres, es declara fan del programa de TV-3. «No vaig dubtar a posar-me al capdavant de la versió teatral d'APM? perquè m'agrada. Ha sigut divertit treballar amb ells», confessa Mestres. Convertir en un xou teatral un espai que el públic veu en un altre format ha necessitat hores de treball. «Al principi em va costar perquè, a diferència del teatre, no tenia un text en què basar-me. Partíem d'un full en blanc i hem dedicat dos mesos a crear el xou. Ha sigut una nova aventura perquè no volia caure a fer coses ja conegudes», comenta el director, el pròxim repte del qual serà Frank V (Opereta d'una banca privada), al Lliure.

«Mestres ens ha ensenyat a valorar més les paraules, a explicar millor les coses. Ha sigut enriquidor», diu Peyu. Aquest històric de l'APM? explica que el teatre té un ritme diferent del de televisió. «Ens hi hem hagut d'acostumar. No és més difícil, sinó diferent», comenta Peyu, que sembla haver-li trobat el gust a interactuar amb el públic juntament amb Manuel Piñeiro (l'homo APM) acompanyats de dues pantalles immenses. «En el teatre et diverteixes més perquè pots jugar amb la resposta de la gent i modificar l'espectacle segons com responguin. Es pot jugar més amb el temps», ressalta.


El treball de preparació de l'espectacle els ha valgut la pena. «En les prèvies hem vist que la gent riu molt. Els gags, els diferents vídeos, alguns de creats expressament per al teatre, i les situacions que plantegem connecten», afirma Piñeiro. En principi, l'APM? Show es mantindrà al Club Capitol fins a mitjans de gener. «Estar en un teatre et transmet una energia especial», diu Piñeiro. Ni ell ni el seu company temen la competència dels seus altres col·legues a la Rambla. «Està demostrat que si poses un bar al costat d'un altre tots dos en surten beneficiats. Aquí a la Rambla la presència de tanta gent de la tele també atraurà més públic, encara que per a mi la millor obra en cartell és el nostre xou, és clar», afegeix Peyu, escombrant cap a casa.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...