19 de desembre 2014

Xoc de sentiments



publicat per
17 de desembre de 2014
Comas Soler

‘Llibert’, una obra que planteja cruament neguits i dilemes

Diumenge passat a Can Gassol va començar el nou cicle “De boca a orella’ que d’ara fins a març mostrarà quatre espectacles de petit format. El primer ha estat ‘Llibert’, un muntatge que des de la seva gestació ha passat per moltes vicissituds. Es tracta de la primera obra escrita per l’actriu Gemma Brió, que també hi interpreta el paper protagonista. Estrenada el novembre de 2013 a Barcelona gràcies a una campanya de micromecenatge, va suscitar un debat en el món de les arts escèniques quan, molt poc després, va deixar de representar-se per la seva suposada inviabilitat econòmica, malgrat la bona acollida de públic i de crítica que havia aconseguit. Posteriorment, a l’abril de 2014, va fer estada durant tres setmanes a la Biblioteca de Catalunya. També s’ha vist a Temporada Alta i actualment està fent gira pel país. Pels seus mèrits ha rebut el Premi Crítica «Serra d’Or» de Teatre 2014 com a millor espectacle i dos premis Butaca, al millor espectacle de petit format i al millor text teatral.

Angúnia
‘Llibert’ exposa de forma molt directa les vivències d’una mare que per problemes en el moment del part té un fill amb paràlisi cerebral greu. En un espai plantejat com una sala d’espera, es van enfilant fets concrets, pensaments, fantasies, visions, pors i esperances que sac­segen a la dona i també a tothom del seu entorn. Al llarg d’un període que figura que és de quinze dies, la seva narració fa desfilar en escena familiars, amics i personal sanitari però sempre des d’una anguniada solitud, tant quan l’envolten els dubtes, com en el moment que conclou que el millor per al nen és que no continuï vivint. En el relat de la lenta agonia, un devessall de sentiments inicialment continguts acaba desbordant-se i arriba a l’espectador, que queda immers com un voyeur en una mena de catarsi plena de dilemes sense fàcil resposta. 

Èxit

Amb aquest material sensible i amb molts pocs recursos escènics, el director Norbert Martínez aconsegueix mantenir bé la tensió dramàtica fins al final, amb contrapunts que contribueixen a l’agilitat de l’obra. Gemma Brió, brillant, és una mare amb molts registres: rabiosa, tendra, forta, continguda, cansada o resolta. S’acompanya de l’actriu Tàtels Pérez que interpreta tots els altres personatges i li dóna les rèpliques de manera eficaç. També intervé la cantant Mürfila, que amb la seva veu, la seva guitarra i la seva presència aporta un subratllat musical gairebé continu a l’evolució de les diverses escenes. Al capdavall, ‘Llibert’ evidencia que és un producte de qualitat notòria, que tot i no haver tingut una promoció convencional s’ha fet un espai en el panorama teatral del moment. La bona entrada a Can Gassol i l’entusiasme dels espectadors ho corroboren.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...