15 de gener 2015

Salut i llarga vida als malparits i torracollons



publicat per
http://www.ara.cat
11 de gener de 2015
Juan Carlos Olivares

La rialla és una arma perillosa i desestabilitzadora, com ho demostra la persecució dels còmics

L’any 2006 Leo Bassi va estrenar La revelación, on criticava l’obscurantisme, les sectes i els fonamentalismes que es donen en el món contemporani. 

Mikhaïl Bakhtin, crític literari rus i filòsof del llenguatge, deia: “La funció del que és grotesc és alliberar l’home de les formes de necessitat inhumana en què es basen les idees convencionals. El que és grotesc acaba amb aquesta necessitat i descobreix el seu caràcter relatiu i limitat. [...] El riure i la cosmovisió carnavalesca [...] alliberen alhora la consciència, el pensament i la imaginació, que queden així disponibles per al desenvolupament de noves possibilitats”. En paraules menys acadèmiques: el riure pot ser l’espurna de la revolució. El combustible per acabar amb tot el que és sagrat: Déu o pàtria.

La rialla és perillosa. Ho saben tots els seus enemics, que durant segles s’han dedicat a combatre-la, controlar-la o desviar-la cap a la baula més feble de la societat, l’esguerrat. L’humor acaba victimitzant idiotes, curts i farfallosos, com els arxius de TVE demostren. Només la llibertat fa pujar el nivell de la mofa. És llavors quan la intransigència del que és sagrat reacciona amb violència per fer callar (censura, desterrament o mort) els còmics que erosionen la “pau social”. Les brutals conseqüències del seu furor s’acaben de veure a París.

Aquesta és la seva màxima i letal expressió, però les hemeroteques estan plenes d’episodis propers que ens recorden que això ve de lluny. Els joglars se les van tenir el 1977 amb els coronels per les seves injúries a l’estament militar. La provocació que va suposar La torna va acabar amb detencions i empresonament. El 1984 la parròquia catòlica es va aixecar indignada pel Teledeum. Cancel·lacions, amenaces de bombes, trets a València, còctels Molotov a Gijón, misses de desgreuge d’Olot a Màlaga, i disset punyalades clavades a les cames de l’actor Jaume Collell en una estació del metro de Madrid. Tampoc Dagoll Dagom va tenir una gira tranquil·la el 1977 per Euskadi amb No hablaré en clase. El 2004 l’arquebisbe de Madrid es va llançar contra Íñigo Ramírez de Haro per haver signat el text de Me cago en Dios. Blasfèmia al Teatro del Círculo de Bellas Artes i peremptòria exigència d’abaixar el teló perquè l’obra “constitueix la pitjor ofensa a la dimensió humana més sublim de la persona”. Va pujar a la tribuna inquisitorial Esperanza Aguirre, presidenta autonòmica i cunyada de l’autor heretge.

Un gran any per als intransigents va ser el 2006. Pepe Rubianes i Leo Bassi van crispar els seus delicats ànims per tocar-los el sacre i allò que els penja de més avall. Rubianes va haver de cancel·lar les representacions de Lorca eran todos al Teatro Español per la seva propensió a la febre escatològica. Era un mestre a l’hora de conrear la síndrome de Tourette com a empremta artística. Però el conservadorisme fins i tot es pren molt seriosament la coprolàlia. Víctimes col·laterals d’aquest episodi van ser Mario Gas, director de l’Espanyol, i Alicia Moreno, regidora d’Arts de l’Ajuntament de Madrid, convidada a dimitir pel reclús Francisco Granados. Tots dos van abandonar els càrrecs.

La bomba de Leo Bassi

Amb Leo Bassi es va arribar fins i tot a un intent de tragèdia. El seu espectacle Revelación -qualificat per ell mateix com un “homenatge al laïcisme”- va rebre una querella d’Asociación Española (organització ultraconservadora fundada per un gendre de Blas Piñar) per haver violentat els catòlics, i el regal d’una bomba de deficient factura casolana que es va trobar al seu camerino del Teatro Alfil.


Després hi ha agressions de baixa intensitat, disfressades d’incorrecció política, com les que ha patit el Polònia, o subtils arrufades de nas quan es reivindica Pitarra, com si d’un vers sobre Jaume I el Conqueridor n’emanés un tuf indigne de la pàtria.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...