03 de març 2015

L’aparador de la diversitat



publicat per
27 de febrer de 2015
Mireia Biel / Fotos: Anna Aluart

La 8a Mostra d’Art Social mostra el resultat del treball inclusiu amb persones discapacitades i col·lectius en risc d’exclusió social

L’art com a vehicle per convertir el món en un espai més igualitari. L’art com a eina de cohesió i transformació social. L’art com a espai integrador. L’art és capaç d’ajudar, de transformar i de fer sentir. I això és el que des de fa vuit anys porta fent el Taller d’Idees amb la Mostra d’Art Social que organitzen amb la Casa de la Música de Mataró. Conferències, exposicions, actuacions, tallers.... un munt de propostes d’art social per estimular i afavorir els canvis que li calen a la nostra societat.

La Mostra d’Art Social és una set­mana durant la qual s’organitzen diverses propostes artístiques relacionades amb la transformació i la integració social. Marta Dalmau és una de les coordinadores del Taller d’Idees i en una entrevista al Tot Mataró ha explicat la programació i l’entrellat d’una mostra que s’allargarà tota la setmana vinent, del 2 al 8 de març.

Art transformador
“La Mostra d’Art Social no serveix per a una altra cosa que no sigui donar visibilitat a aquells projectes que utilitzen l’art com a eina per transformar la societat que s’estan fent arreu de Catalunya i altres indrets”, assegura Dalmau. La trobada de tots aquests col·lectius també pot “generar diàleg i crear xarxa entre companyies”, un fet important si tenim en compte que la dispersió d’aquests projectes els pot fer caure en l’oblit. Ara bé, no es tracta de presentar projectes perquè sí, “la qualitat artística és un valor afegit que donem a aquesta mostra i que l’enriqueix encara més”, afirma Dalmau.

Prova d’aquesta qualitat són les 15 iniciatives que porta enguany la Mostra d’Art Social. Diferents espais de la ciutat seran l’escenari d’exposicions, obres de teatre, conferències i emissió de documentals. Víctor Panicello presentarà el llibre que ha escrit al costat de joves immigrants del Casal d’Infants del barri del Raval de Barcelona, ‘Fa deu anys que visc aquí i encara no sé on és casa meva’ dimecres a la tarda a la biblioteca Pompeu Fabra. També es podrà veure el documental ‘Five days to dance’ en el qual un grup d’adolescents tenen cinc dies per pujar a un escenari i ballar. 

Especials 2014/2015, MOSTRA ART SOCIAL 2

I no són les úniques propostes, ja que el recent curtmetratge guardonat als premis CADI ‘Booleecy’ es podrà visionar al Clap el pròxim diumenge a la tarda. També hi haurà lloc per a la música, amb el concert dramatitzat de Marta Hervás, i per a la fotografia, amb l’exposició d’Els Garrofers de Canet de Mar que acollirà El Públic.

“Els col·lectius que hi participen són molt diferents”, assegura, ja que busquen que les propostes siguin variades i aptes per a tots els gustos. “Hi trobem projectes que s’han creat perquè les persones amb discapacitat els treballin, d’altres que s’han realitzat amb joves en risc d’exclusió social i alguns més que simplement han nascut per reflexionar al voltant de conflictes actuals”. En definitiva, tots aquells que hi han participat tenen en comú que viuen en una societat que necessiten canviar perquè puguin tenir-hi el seu lloc.

Directes al públic
Però per aconseguir un cartell com aquest calen molts mesos de feina. El Taller d’Idees va començar a visitar escoles i centres a finals del curs passat i va iniciar els contactes amb les companyies que vénen a presentar els seus projectes al setembre. Mig any de selecció i planificació que finalitza amb un cartell de luxe que ara cal fer arribar a tots els públics.

Els públics són, precisament, una de les prioritats del Taller d’Idees. Dalmau explica que “hem seleccionat un públic fix per a cadascun dels projectes que ve a Mataró, ja sigui gent gran, alumnes d’escoles o usuaris dels espais joves, les fundacions i les llars”, amb la voluntat després, d’obrir les portes a tothom qui vulgui entrar-hi.

De fet, les activitats ja han estat pensades prèviament per aquests públics i algunes d’elles, com l’obra de teatre ‘I què? I què?’ s’han fet a mida per als espais joves. Ells mateixos han pensat quin són els principals conflictes quotidians que envolten les dones i, a partir d’aquí, la companyia ‘Nus’ de Teatre Fòrum ha fet una obra a la mida d’aquestes preocupacions i durant la representació convidarà al públic a establir diàlegs amb els actors i actrius i esdevenir ‘espectatrius’.

Especials 2014/2015, MOSTRA ART SOCIAL 3

Impacte social
Des de la feina amb persones que es troben en risc d’exclusió social, col·lectius que viuen en barris marginals o persones amb discapacitat, la Mostra d’Art Social ofereix un espai on ensenyar projectes capaços de crear un impacte social important. Segons Dalmau, “una exposició, una obra de teatre o un documental són fórmules molt directes d’entrar a les persones que ho estan veient i de generar en elles una resposta”. La voluntat de canviar la societat de totes les propostes “es converteix en una eina fantàstica per sensibilitzar el públic i transmetre’ls un missatge”.

Al cap i a la fi, “s’hi tracten conflictes actuals i realitats socials molt desconegudes per a un gruix molt important de la societat”, de manera que la repercussió que tenen pot ser d’un abast molt gran. I no només això, sinó que la mostra també serveix per “donar veu a uns col·lectius que d’una altra manera sovint queden exclosos de les pràctiques artístiques”.

Projecte únic
La Mostra d’Art Social és un projecte pràcticament únic. De fet, no hi ha gaires rèpliques d’una iniciativa com aquesta a l’estat espanyol. N’existeixen algunes, com la que s’organitza a la comunitat d’Andalusia de la mà de la companyia ‘Danza Mobile’ que treballa amb persones amb discapacitat i que munta anualment un festival important, o la que La Casa Encendida de Madrid també realitza anualment. Tal com reconeix Dalmau, tanmateix, “no és un fet gaire comú, ja que malgrat que existeixen força projectes aïllats, no hi ha molts llocs on s’organitzi una setmana dedicada a l’art que es desenvolupa en aquest àmbit”.  

La invisibilitat d’aquests projectes posa damunt de la taula la tasca, també imperceptible, que fan totes les associacions que treballen amb persones que pateixen alguna discapacitat. Dalmau remarca que “l’art és una eina fantàstica per treballar la igualtat, la integració, l’expressió, i una persona discapacitada i una que no ho és, poden estar juntes en una classe de qualsevol disciplina artística i desenvolupar-se sense problemes”. Persones que han participat en classes i projectes del Taller d’Idees han vist com “millorava la seva conducta”, segons Dalmau. Aquest tipus d’activitats els proporcionen “una autonomia que en altres àmbits no tenen i els deslliga de les etiquetes que la societat els col·loca constantment”.

Per tant, el camí que queda per recórrer com a societat és encara molt llarg. Durant una setmana, però, tenim l’oportunitat de donar veu i visibilitat a iniciatives trencadores que, malgrat treballar a contracorrent, mostren el canvi de xip que a la població li cal fer.

Especials 2014/2015, CARTELL ART SOCIAL

Taller d’Idees, projecte transformador

L’Associació Taller d’Idees va néixer el 2005 gràcies a la implicació d’un grup de professionals del món de l’educació social i la psicologia, entre altres, que van crear un espai on treballar l’art amb persones de diferents capacitats. L’associació té la clara vocació de projecció exterior i de participació en la comunitat i per això organitza tallers i activitats, així com mostres com la que se celebrarà la setmana vinent. Des de fa poc més d’un any, són un dels col·lectius que forma part de l’espai cultural de Can Fugarolas.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...