24 de març 2015

'L'orfe del clan dels Zhao' i 'Doña Rosita', triomfadores de la crítica



publicat per
23 de març de 2015

L'Orfe del clan dels Zhao, l'obra èpica que neix d'Oriol Broggi a partir d'un text de Ji Junxiang (s.XIII), ha estat la gran escollida dels crítics: s'ha emportat el guardó en la categoria d'Espectacle en la XVII edició dels Premis de la Crítica, entregats aquesta nit a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Oriol Broggi, per la seva banda, ha obtingut també el Premi de la Crítica a la Direcció d'escena pel mateix espectacle, mentre que Marc Artigau i el mateix Broggi han estat guardonats en la categoria de Dramatúrgia per L'Orfe del clan dels Zhao, un muntatge que s'ha imposat en tres de les set categories a les quals optava. Seguint amb les produccions catalanes, el Premi de la Crítica al Text més destacat de quants es van representar al llarg de l'any 2014 ha estat per La Pols, de Llàtzer Garcia.

Després de cinc anys sense convocar-se, els guardons reneixen per iniciativa de l'Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana, amb la voluntat fundacional de reconèixer l'excel•lència dels professionals i produccions catalanes de les arts escèniques que durant l'any natural anterior hagin estat especialment valorats per la crítica. Compten amb la complicitat dels crítics de teatre, dansa i teatre familiar, i el patrocini de Damm. La gala d'entrega dels XVII Premis de la Crítica ha estat conduïda per Toni Puntí (director i presentador del programa Ànima del 33) i Anna Pérez Pagès (directora i presentadora del programa Àrtic de BTV i amenitzada per Divinas.

Passem als premis als actors i actrius. Rosa Renom ha estat reconeguda en la categoria d'Actriu principal pel seu paper a El president, mentre que Ivan Benet ho ha estat en la categoria d'Actor principal per Informe per a una acadèmia. Per la seva banda, Mercè Arànega ha obtingut el guardó a la Millor Actriu de repartiment pel seu treball a Doña Rosita la soltera i Oriol Genís el Premi de la Crítica a l'Actor de repartiment pel mateix espectacle.

Però el reconeixement a aquesta Doña Rosita no acaba aquí. S'ha imposat en tres categories més: Jordi Queralt ha merescut el premi a l'Espai escènic; Lionel Spycher el de a l'Il•luminació i Míriam Compte el de Vestuari. En total, el muntatge s'ha emportat quatre dels cinc premis als quals optava. Desde Berlín. Tributo a Lou Reed, també ha acaparat dues de les categories tècniques: Disseny de vídeo (per a Miguel Ángel Raió) i Espai sonor (atorgat a Jaume Manresa).

Les Noves Tendències també han estat destacades per la crítica. El premi ha recaigut a A House in Asia., de la Agrupación Señor Serrano. I la proposta Kyla ha rebut el Premi Revelació, que ha estat atorgat als seus creadors Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya i Junyi Sun.

Acabem amb el Premi de la Crítica al Musical, que ha guanyat Bare. Per sobre de totes les coses, de Madam Teatre i, com espectacle internacional, l'Ubu Roi de la companyia Cheek by Jowl amb direcció de Declan Donellan.

LES NOVETATS
La gran novetat de la XVII edició dels Premis de la Crítica ha estat la creació dels premis de Dansa i Teatre Familiar, per als quals s'ha constituït un jurat específic. L'endrapasomnis, de la companyia Teatre al detall, ha guanyat en Teatre familiar. Pel que fa a la dansa hi ha hagut premi doble: Vader, de Peeping Tom (Espectacle internacional de dansa) i Lo Real, de Israel Galván (Espectacle de dansa).

Durant la gala s'ha entregat també el Premi Gonzalo Pérez de Olaguer a tota una carrera o contribució significativa al teatre català a l'escenògrafa i figurinista a Montse Amenós. I el Premi de la Crítica en la categoria de Sala a La Sala Flyhard.

ELS JURATS
Els jurats dels Premis de la Crítica estan composats per professionals que, de manera regular i destacada, han exercit la prescripció escènica durant com a mínim els cinc anys previs a cada edició, en mitjans escrits, audiovisuals i/o digitals. Així, en aquesta XVII, hi han participat Joan Anton Benach, Jordi Bordes, Sergi Doria, Santi Fondevila, César López Rossell, Iolanda G. Madariaga, Juan Carlos Olivares, Ramon Oliver, Xavi Pardo, María José Ragué i Andreu Sotorra, en la categoria Teatre.

Pel que fa a la Dansa, els membres del Jurat ha estat fomat pels especialistes Carmen del Val, Sara Esteller, Montse Otzet, Bàrbara Raubert i Jordi Sora. I, finalment, el jurat familiar està compost per Ferran Baile, Jordi Bordes, Núria Cañamares, Víctor Giralt, Iolanda G. Madariaga, Andreu Sotorra i Josep M. Viaplana.

Al llarg de la seva història, aquests guardons han viscut diverses interrupcions. Després de 13 edicions seguides, i malgrat el gran prestigi assolit, els Premis de la Crítica van desaparèixer l'any 2001. Es van reprendre l'any 2008 en un intent de recuperació que va continuar fins al 2010. Ara, en aquesta nova etapa, el desig és mantenir la data de l'entrega de premis al voltant de la diada del 27 de març, Dia mundial del teatre.

Recomana, organitzadora dels XVII Premis de la Crítica L'Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual que aglutina 40 crítics a la pàgina web Recomana.cat. Recomana és un projecte professional d'acompanyament a l'espectador, amb la voluntat de garantir-li la major satisfacció en el consum cultural. Recomana ofereix a l'usuari un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, també accions presencials relacionades amb determinats espectacles.

PALMARÈS DELS XVII PREMIS DE LA CRÍTICA:
Premi Gonzalo Pérez de Olaguer per a Montse Amenós

Teatre Familiar a l'espectacle: L'endrapasomnis de (Teatre al detall)

DANSA
Millor Espectacle: Lo Real de Israel Galván
Espectacle Internacional: Vader de Peeping Tom

TEATRE
Revelació: Adrià Díaz, Sergio Freijo, Marc Naya, Junyi Sun per Kyla
Noves Tendències: A House in Asia (Agrupación Señor Serrano)
Sala: Sala Flyhard
Espai Sonor: Jaume Manresa per Desde Berlín. Tributo a Lou Reed
Disseny de vídeo: Miguel Ángel Raió per Desde Berlín. Tributo a Lou Reed
Il•luminació: Lionel Spycher per Doña Rosita la soltera
Vestuari: Míriam Compte per Doña Rosita la soltera
Espai Escènic: Jordi Queralt per Informe per a una acadèmia
Actor de Repartiment: Oriol Genís per Doña Rosita la soltera
Actriu de Repartiment: Mercè Arànega per Doña Rosita la soltera
Musical: Bare. Per sobre de totes les coses., de Madam Teatre
Adaptació / Dramatúrgia: Marc Artigau i Oriol Broggi per L'orfe del clan dels Zhao
Text: La Pols, de Llàtzer Garcia
Actor Principal: Ivan Benet per Informe per a una acadèmia
Actriu Principal: Rosa Renom per El president
Direcció d'Escena: Oriol Broggi per L'orfe del clan dels Zhao
Espectacle Internacional: Ubu Roi, amb direcció de Declan Donellan / Cheek by Jowl

Espectacle: L'orfe del clan dels Zhao. Producció: La Perla 29 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...