26 de març 2015

Un Dia Mundial del Teatre molt pròdig



publicat per
25 de març de 2015
Comas Soler

‘El frec de la paraula’ ha iniciat la celebració
Un moment de 'El Frec de la Paraula' al Monumental

Amb la platea del Monumental ben plena, dilluns va tenir lloc el primer de la sèrie d’actes que s’han programat a la ciutat per commemorar el Dia Mundial del Teatre que es du a terme cada 27 de març. Aquesta és una diada establerta l’any 1961 per un organisme de la UNESCO,  l’Institut Internacional del Teatre, que se celebra arreu del món amb diversitat d’activitats i espectacles. Com a nexe comú a tots es fa la lectura d’un missatge que cada any s’encarrega a algun personatge famós relacionat amb les arts escèniques i que és un manifest que reflexiona sobre el paper del teatre en la societat actual.

Bona iniciativa
Aquest any la productora mataronina Factea Produccions, amb el suport de l’Ajuntament, ha aconseguit reunir vuit actors i actrius mataronins molt coneguts, tots qualificats professionals sorgits de la gran incubadora de talents que és la Sala Cabanyes: Jordi Bosch, Sara Espígul, Joan Pera, Roger Pera, Clara de Ramon, Boris Ruiz, Albert Triola i Montse Vellvehi. Sota el títol ‘El frec de la paraula’ i amb direcció d’Oriol Miras i Marc Molina, han realitzat durant gairebé una hora lectures dramatitzades de fragments de textos d’autors tan diversos com Beckett, Brossa, Koltès, Pàmies, Rostand o Shakespeare. En un escenari decorat amb estibes d’elements de vestuari, d’atrezzo i d’acompanyament musical, la vetllada ha demostrat ser una molt bona iniciativa i amb la complicitat del públic ha esdevingut un amable homenatge local i festiu a l’art de l’escena. En acabar, Toni Cabré, dramaturg també mataroní, ha estat l’encarregat de llegir el manifest escrit enguany pel director polonès Krzysztof Warlikowski.

I més...

Els actes de celebració continuen durant la setmana. El dia 24 s’organitzen visites guiades al Teatre Monumental, amb explicació de curiositats i anècdotes d’aquest local municipal. Al pati de la Presó, el dia 27, els alumnes de l’Aula de Teatre i de La Saca mostren conjuntament el muntatge ‘Recordar, del llatí, re-cordis, tornar a posar al cor’ que els ha dirigit el professor Oriol Colomer. El mateix divendres, dins la temporada estable del Monumental, es pot veure ‘Fedra’, de Jean Racine, dirigida per Sergi Belbel. I  a la Sala Cabanyes, els dies 27 i 29 s’escenifica ‘Romeo i Julieta’ de Shakespeare, amb direcció d’Enric Lucena i Toni Luna. D’altra part, a Dòria llibres es presenten dues publicacions de textos  teatrals, el dia 27 ‘Meitat i Meitat’ i el dia 28 ‘Lo tres de nou’. Tot plegat, un menú molt complet.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...