24 d’agost 2015

El festival Ésdansa arranca amb força



publicat per
19 d'agost de 2015

Molta participació i molta qualitat en les activitats de la primera jornada

L'Ésdansa, el XXXIII Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, no podia haver començat millor. Dimarts es va encetar la programació amb les aproximadament 600 places dels tallers per a mainada -Petit Ésdansa- pràcticament exhaurides, i amb 46 inscrits als tallers per adults -Ésdansa't-, una xifra que compleix amb les expectatives. D'altra banda, tant a la xerrada Parlem de... com a la tertúlia El cafè de l'Ésdansa'T hi van prendre part una trentena de persones, la quantitat ideal per aquest tipus d'activitat. Finalment, en la primera sessió de la Nit Ésdansa hi van participar centenars de persones, convertint-la en el primer acte multitudinari de l'edició d'aquest any.

Al Petit Ésdansa, la mainada s'ho va passar d'allò més bé practicant jocs tradicionals de Timor Oriental, que els van ensenyar els balladors de la companyia Timor Furak. Després van aprendre coreografies russes i sud-africanes de la mà dels balladors dels grups Ivouchka i Soweto Thabisong.

Mentrestant, els adults inscrits a Ésdansa'T van aprendre el Ball d'Homenatge i el Xotis del Ball de Gitanes de Sant Esteve de Palautordera, la Jota de rondalla de les Terres de l'Ebre, la dansa Cele Cuku de Timor Oriental i balls cubans, així com la manera de crear una dansa a partir de la improvisació. Abans de començar i al final de la jornada es van fer unes sessions de preparació del cos i d'estiraments i relaxació, respectivament.

El primer Parlem de... es va dedicar a l'obra de Joan Amades (del naixement del qual es compleix el 125è aniversari) i d'Aureli Campmany i dels seus vincles amb l'Esbart català de dansaires. La xerrada la va oferir Montserrat Garrich. L'acte va servir per inaugurar a l'Espai de Dansa d'Arrel Tradicional l'exposició itinerant Joan Amades, la memòria d'un poble, que ha produït l'Assoicació Cultural Joan Amades. Es podrà visitar durant els dies del festival.

Quant a El cafè d'Ésdansa'T, hi van intervenir Daniel de Oliveira i Amelia Sales Luis, representants de la companyia Timor Furak, de Timor Oriental; Danay King Garcia i Maikel Martínez Quesada, representants de la companyia Camagua, de Cuba, i Carme Balagué i Txell Airxargh, de Lo Planter de Tortosa, que van establir una tertúlia amb els participants als tallers per adults.

A la nit, i malgrat una intensa pluja que convidava a quedar-se a casa, unes 700 persones van concentrar-se al Recinte Ésdansa per participar a la primera Nit Ésdansa, unes sessions en què les companyies participants al festival es barregen amb el públic per fer-lo ballar coreografies d'arreu del món. En aquest cas, van ser els balladors de les companyies Ivouchka, de Rússia, i Camagua, de Cuba, amb els quals es van practicar les danses tradicionals russes i balls més coneguts, com el cha-cha-cha, el mambo o el pilón.


L'organització es mostra molt satisfeta de la resposta de públic de la primera jornada i es destaca, a més, la gran qualitat de les intervencions, tant dels balladors com dels que van impartir els tallers i les xerrades.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...